Saura veu "inadmissible" la "ofensa al català" del jutge que va absoldre als 16 acusats de cremar fotos del Rei

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals de la Generalitat, Joan Saura, ha qualificat de "inadmissible" l'actitud del jutge Jose María Vázquez Honrubia en el judici ahir a 16 joves acusats de cremar fotografies del Rei al considerar que el magistrat va mantenir una postura ofensiva cap a la llengua catalana.
En declaracions a Catalunya Ràdio, Saura s'ha referit als comentaris fets ahir per Vázquez Honrubia, jutge penal de l'Audiència Nacional, durant el judici a 16 joves acusats de cremar fotografies del Rei al setembre de 2007 a Girona i que finalment van ser absolts.
Durant tot el judici, el jutge va fer múltiples al·lusions a l'ús del català per part dels acusats a pesar que, segons va apreciar Honrubia, semblaven entendre i parlar sense problemes el castellà.
Honrubia, que es va veure obligat a repetir el judici als altres dos acusats de cremar fotos dels Reis per negar-los un intèrpret de català, va oferir al primer dels acusats a declarar, Mostafá Shaimi, preguntar-li en castellà i que ell contestés en català "per a no fer etern el judici".
AL mostrar-se dubitatiu i dirigir-se al jutge en castellà, Honrubia li va dir: "pot parlar en castellà, parli com vostè vulgui, si vol contesti en català o si prefereix li busco un intèrpret marroquí".
Poc després, i a preguntes del seu advocat Benet Salellas, Shaimi va contestar en castellà en lloc de català, al que el jutge va advertir a l'acusat que estava parlant en castellà "sense voler" i aquest li va assenyalar: "No, és que m'ha sortit". "Ja, és que és vostè bilingüe. Això és fantàstic", va ironitzar el jutge.
Joan Saura ha assenyalat que el govern català hauria de dirigir-se al jutge "demanant respecte, i no només respecte, sinó promoció de la llengua catalana". "És inadmissible i passa massa sovint d'alguna manera en l'administració de Justícia, i creo que el ministre i el Consell General del Poder Judicial han d'exercir accions davant el que és una ofensa, en definitiva, per a la llengua catalana", ha exigit Saura.