La reina Sofia critica el matrimoni entre homosexuals


Col·lectius gais i IU-ICV li demanen una rectificació pública

J.MARTINOY.
La periodista Pilar Urbano ha presentat el llibre La Reina muy de cerca , en el qual posa en boca de la reina Sofia algunes afirmacions en contra dels homosexuals. Explícitament afirma la Reina que els gais poden casar-se però que d'aquesta unió no n'han de dir matrimoni «perquè no ho és». Col·lectius d'homosexuals i IU-ICV li han exigit una rectificació.

En el llibre, la reina Sofia es mostra en contra de l'eutanàsia, de l'avortament i que s'anomeni matrimoni a la unió de dos homosexuals. Aquesta opinió va provocar la reacció immediata i irada de col·lectius de gais i lesbianes i també de representants d'Izquierda Unida i d'Iniciativa-Verds, que van recordar a la Reina que qui decideix sobre aquest assumpte és el Congrés. Un portaveu de la casa reial va afirmar que el llibre no reflecteix amb exactitud les paraules de la reina.

En la presentació del llibre, Pilar Urbano es va reafirmar en les manifestacions de Sofia. «Ella va dir: ‘Jo puc entendre que una persona tingui una altra tendència sexual. Puc acceptar i respectar que una persona sigui gai i que es casin, es vesteixin de nuvi, visquin junts, si les lleis del seu país ho permeten. El que m'estranya és l'orgull gai, que s'enfilin a una carrossa, perquè llavors tots els que no som gais podríem celebrar l'orgull de no ser gais i embossaríem el planeta'», assegura Urbano que va dir la Reina.

La Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (Felgtb) ha demanat a la casa reial que rectifiqui les declaracions de la Reina. El president de la Felgtb, Antonio Poveda, en declaracions a la SER, va assegurar que va tenir una «tremenda sorpresa» pel fet que la casa reial, «que representa tota la ciutadania, qüestioni els drets d'una part d'aquesta». «Té tot el dret a la llibertat d'expressió, però que deixi de banda els seus prejudicis, la seva moral i la seva religió perquè representa tots els espanyols. Ens sembla que és homofòbia institucional», va afirmar Poveda.

En un comunicat, ICV va demanar ahir a la Reina un «escrupolós respecte per les lleis que aproven les Corts», ja que considera que «no ha d'opinar públicament» sobre aquestes normatives.

Per la seva part, el diputat d'IU, Gaspar Llamazares, va assegurar que, «per sort, l'Estat espanyol no és un regne com en el passat en el qual qui regnava tenia el poder polític». Llamazares també es va afegir als qui demanen una rectificació.

Font: El Punt