La coalició ICV-EUiA vol els diners del nou finançament per a política social







El pressupost pel 2009 està condicionat per la crisi, però també perquè està fet amb l'actual model de finançament. Antoni Castells va dir que es modificarà un cop se subscrigui l'acord sobre la reforma i hi va afegir que els diners que arribin es destinaran a eixugar dèficit i a les partides dels departaments. ICV-EUiA, segons va explicar el seu portaveu parlamentari, Jaume Bosch, demanarà que es destinin «prioritàriament a enfortir les polítiques socials».

Iniciativa i ERC volen mans lliures per fixar el dèficit pressupostar

ICV-EUiA i Esquerra portaran al Congrés el seu objectiu d'eliminar el límit d'endeutament en el pressupost de la Generalitat –l'1% del PIB, com a màxim– establert per la llei d'estabilitat pressupostària. Amb la voluntat de posar fi a un dels conceptes bàsics del liberalisme, els dos socis minoritaris del tripartit volen tenir una capacitat de dèficit més elevada que l'actual tot i que podrien acabar xocant amb les tesis del conseller d'Economia, Antoni Castells. El portaveu del PSC al Parlament, Joan Ferran, va reconèixer que el seu partit encara no es vol pronunciar sobre aquesta qüestió.

De moment, però, no hi haurà enfrontament. El pressupost que Castells lliurarà demà oficialment al Parlament preveu el major dèficit de la història de la Generalitat, uns 2.127 milions d'euros, un 2,4% més que l'any anterior. Els portaveus d'ERC, Anna Simó, i de la coalició d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, van coincidir a defensar l'endeutament en un moment de recessió econòmica i desaparició de la inversió privada amb l'objectiu d'afavorir els sectors més debilitats.

Font: Vilaweb