La coalició ICV-EUiA qüestiona el conveni urbanístic del Parc Tecnològic que permet fer un camp de golf


Argumenta que el conveni afecta a les ribes de l’Onyar i està mancat d’un interés públic. ICV-EUiA defensa un procés de participació ciutadana per a la modificació del POUM per tal que l’interès públic de l’ampliació del parc no serveixi de quartada per altres actuacions que no responen ni a l’interès ciutadà, ni al desenvolupament urbanístic sostenible ni a la protecció del medi natural.

Lluís Lloret, alcalde de Quart, Julià Ribas, propietari dels terrenys a cedir per a l'ampliació del Parc Tecnològic, i Tomàs Sobrequés, el president de la Junta rectora del Parc, han arribat a un acord per signar un conveni que permeti l'ampliació del Parc Tecnològic de la UdG mitjançant la cessió dels terrenys dels Sr. Ribas a canvi de l'autorització d'un Camp de Golf privat a les ribes de l'Onyar. Aquests nous desenvolupaments urbanístics suposen un creixement discontinu respecte al nucli urbà i la transformació de l'ús de 23 hectàrees de sòl no urbanitzable, bona part dels quals, a més, són inundables. ICV-EUiA alerta de les conseqüències ambientals d'urbanitzar les ribes de l'Onyar i de la manca de coherència entre el planejament de Girona i de Quart. Mentre que el primer preveu la seva protecció com a Parc fluvial, l'Ajuntament de Quart les destina a un camp de Golf.

Pel membre de la coalició d'ICV-EUiA, Enric Pardo, "l'ampliació del Parc Tecnològic en cap cas pot tenir com a conseqüència una transformació de la naturalesa fluvial de les Ribes de l'Onyar, i menys per un ús de tan poc interés públic com un camp de Golf." Tanmateix la coalició, considera qüestionable la tramitació que s'ha seguit per fer possible aquest aprofitament privat. El municipi de Quart es regeix, a efectes urbanístics, per les Normes Subsidiàries de Planejament, aprovades el 1989, que no preveuen ni l'ampliació de la segona fase del Parc tecnològic, ni el camp de golf. Per tal de comptabilitzar les noves propostes previstes al nou conveni entre l'Ajuntament, el Sr. Ribas i la Junta del Parc, es requereix la modificació de l'actual planejament. Aquesta modificació està motivada per la necessitat de requalificar l'espai necessari pel Parc Tecnològic. La coalició explica que, en un procés normal, hi ha altres mecanismes que permeten la cessió dels terrenys, com la qualificació del terrenys necessaris com a sistema d'equipaments i la compra dels terrenys per part del Parc o la seva expropiació. Així mateix, els terrenys necessaris poden ser fruit de la cessió d'un desenvolupament urbanístic que pot tenir lloc en un àmbit del municipi de nou creixement que defineixi el POUM. Per últim, també pot ser objecte de cessió per mitjà de conveni urbanístic, però sempre i quan la contraproposta, en aquest cas el camp de golf, s'ajusti a la normativa vigent i als criteris generals que pot marcar el POUM i la Llei d'Urbanisme pel que fa als usos del sòl no urbanitzable. Fet que no succeeix en el cas que ens ocupa ja que es tracta de terrenys d'àmbit fluvial.

Es dona el cas que aquesta zona està classificada com a zona crítica de connexió biològica en l'Agenda 21 comarcal elaborada pel Consell Comarcal del Gironès. Per tot això la coalició ICV-EUiA demanarà al Govern de la Generalitat que no admeti la requalificació de sòl proposada per l'Ajuntament i instarà a l'Agència Catalana de l'Aigua a preservar l’àmbit fluvial de l'Onyar.