La Generalitat farà un inventari de la simbologia franquista a Catalunya


El secretari general d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, va anunciar ahir que la Generalitat farà un inventari de la simbologia franquista que encara queda a Catalunya. "Amb l'estudi a les mans, valorarem les actuacions que cal emprendre", va explicar, com ara "l'extracció de l'espai públic" o "la col·locació de senyals contextualitzadors". L'inventari s'elaborarà en col·laboració amb Adigsa i les universitats de Lleida, Rovira i Virgili, Girona i Autònoma de Barcelona. La coordinació dels treballs anirà a càrrec de la historiadora Pilar Mateo, autora de l'inventari fet a Barcelona, i la previsió és que estigui enllestit en un any.
Boada va fer aquest anunci durant la inauguració de les Jornades de Treball sobre Fosses Comunes i Simbologia Franquista, organitzades per la Generalitat i la Universitat de Barcelona. L'objectiu d'aquest estudi és facilitar l'aplicació de la llei de memòria històrica aprovada al Congrés dels Diputats, que insta a "prendre mesures per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació personal o col·lectiva, de la insurrecció militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura".
Sobre la llei, Boada va demana ral Govern espanyol que, "tot i el retard", "desenvolupi el text amb un reglament que respongui fidelment a l'esperit de la llei i faciliti al màxim la consecució dels objectius que s'hi recollien".
El secretari general d'Interior va recordar que Catalunya és "pionera" a l'Estat en polítiques de recuperació de la memòria democràtica amb actuacions com la Llei de Fosses, que el Govern preveu que s'aprovi al gener del 2009. Boada també ha destacat la prova pilot d'exhumació realitzada a la fossa de Gurb o la futura recollida de restes trobades en superfície a la zona de la batalla de l'Ebre.
Font: Diari de Girona