Setze independentistes s´autodeclararan culpables de cremar imatges del Rei

La crema de fotos dels Reis espanyols segueix portant cua. L'Audiència Nacional té previst jutjar demà una setzena d'independentistes que presumptament van participar en una concentració de protesta convocada a la plaça del Vi de Girona el 22 de setembre de l'any passat. La concentració va acabar amb molts dels participants en l'acte calant foc a imatges dels monarques, fet que ara suposa que el Ministeri Fiscal els acusi d'un delicte d'injúries a la Corona. De fet, els independentistes ara encausats protestaven pel processament d'Enric Stern i Jaume Roura, els dos primers activistes que van decidir-se a calar foc a retrats dels Borbons.
En una roda de premsa convocada ahir al Col·legi d'Advocats de Girona, tres dels setze nois que demà seran jutjats van avançar la conducta que pensen mantenir davant el jutge José María Vázquez Honrubia -jutge conegut per l'opinió pública des que va posar obstacles al fet que Roura i Stern s'expresessin en català el dia que els jutjava-. Lluc Salellas, Núria Brugada i Joan Pujolàs van detallar que van a l'Audiència Nacional amb intenció d'autodeclarar-se culpables dels fets que els imputen ja que, consideren, "es tracta d'una acció legal, de llibertat d'expressió" i van afegir que la seva acció suposava "un rebuig a la Monarquia i un acte de suport als primers encausats".
Malgrat les intencions d'autoinculpació, l'advocat defensor del col·lectiu, Benet Salellas, té previst plantejar una qüestió de nul·litat ja que, entén, els Mossos van usar els seus fitxers policials per identificar els participants en la crema col·lectiva.
Dos autobusos marxaran a Madrid aquesta nit per donar suport als encausats.
GIRONA | MARC ROVIRA

La monarquia ha de deixar de ser intocable

Davant dels fets que el proper 29 d'octubre, diada de Sant Narcís, setze persones de la ciutat de Girona seran jutjades per injúries a la corona espanyola, des del grup municipal d’ICV-EUiA volem expressar que:

No estant d’acord amb la forma de protesta que es va donar a la ciutat de Girona contra la presència dels reis d'Espanya, des del grup municipal d’ICV-EUiA volem deixar molt clara la nostra total solidaritat i suport a les gironines i gironins que el proper dimecres 29 d'octubre seran jutjats a l'Audiència nacional espanyola, a Madrid, acusats d'injúries a la corona i denunciar el procediment del procés i l’actitud de la fiscalia de l’estat , totalment inadequada en una societat democràtica.

la monarquia ha de deixar de ser intocable, i la qüestió de la seva utilitat i continuïtat no ha de ser un tema tabú.