Noves zones humides a les Hortes de Santa Eugènia: es va presentar la seva recuperació


L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, en representació de l’equip de govern, el diputat de Medi Ambient i Territori de la Diputació de Girona, Josep M. Rufí i el delegat general de "la Caixa" a Girona, Rafael García, van presentar dimecres -22 d'octubre-, la recuperació de les zones humides al parc de les Hortes de Santa Eugènia de Ter.

Les tasques de recuperació, que ja han finalitzat, han consistit en crear zones humides al parc de les Hortes de Santa Eugènia en terrenys municipals inclosos dins de la Xarxa Natura 2000, els quals estaven molt degradats a causa de l'abandó a què s'han vist sotmesos durant anys. Aquest espai s'obrirà al públic al llarg d'aquest mes d'octubre.

La restauració d'aquesta àrea natural malmesa ha permès retornar l'interès ecològic i paisatgístic a les hortes, un espai que va ser dessecat antigament per a la conversió de les zones naturals en hortes, i que actualment estava molt abandonat. Aquest nou espai natural representa un punt de visita important per als ciutadans de tota l'àrea urbana i afavoreix tant el municipi de Girona com el de Salt. A la vegada, compleix una important funció educativa, ja que serà un centre destacat de visita per a aquells escolars que vulguin conèixer el funcionament d'aquests sistemes humits.

Les actuacions de millora han inclòs la recuperació de dues basses, de les quals una serà d'accés exclusiu per a la fauna i per a tasques de recerca, mentre que l'altra és accessible i observable per a tots els visitants mitjançant un itinerari educatiu i diversos miradors. L'accés es pot fer des del carril bici Olot-Girona, i s'hi han adequat aparcaments de bicicletes i un punt d'informació de l'espai. Els treballs s'han centrat en la recuperació de zones humides, la instal·lació de miradors per a l'observació de flora i fauna de les basses, i l'adequació d'un sender educatiu. També s'ha instal·lat un niu de cigonyes al centre de la bassa més gran, per tal de recuperar la nidificació d'aquesta espècie dins la ciutat.

Font: El Dimoni de Santa Eugénia