Resolucions aprovades en el debat de política general en temes d’energia



En matèria de producció, subministrament i distribució de l’energia, el Parlament de Catalunya insta el Govern a


-Donar un impuls definitiu al desplegament estatutari pel que fa a competències en matèria de seguretat nuclear. El Govern de la Generalitat ha de poder treballar amb criteris propis sobre la vida de les nuclears per abordar els escenaris i els reptes de futur.


-Expressar la preocupació i realitzar el seguiment pels reiterats incidents ocorreguts a les centrals d’Ascó i Vandellòs, plantejant al Ministeri d’Indústria la necessitat de revisar les condicions d’explotació i garantir la seguretat d’aquestes, i plantejar la necessitat de revisar les condicions d’explotació i , si escau, retirar la llicència a l’operadora d’aquestes centrals nuclears.


-Dur a terme la revisió del Pla de l’Energia, tal com s’estableix en el mateix redactat del Pla.


-Continuar avançant per tal d’assolir els objectius del Pla de l’energia 2006-2015 aprovat pel Govern, amb l’impuls de les energies renovables i la simplificació dels tràmits necessaris per a la seva implantació, amb el diàleg necessari amb els territoris afectats, tot garantint la correcta protecció del medi i del paisatge i el respecte a la normativa ambiental i urbanística. Aprovar la regulació sectorial que permeti complir la producció d’energies renovables prevista al Pla de l’Energia, amb criteris d’equilibri territorial i de respecte al patrimoni natural i històric del nostre país. Iniciar els treballs preparatoris per fer possible l’ampliació d’instal·lacions d’energia renovable.


-Fer del sector de les energies renovables un sector estratègic de país des del punt de vista industrial i energètic, i per tant, en la totalitat del cicle: recerca, indústria, implantació, coneixement. La qüestió energètica es troba en la llista de prioritats dels principals països desenvolupats. Catalunya tot i no disposar de recursos energètics tradicionals propis, ni disposar de plena capacitat d’actuació en política energètica ha d’estar preparada per als canvis que s’han de produir. El país necessita desenvolupar una estratègia per disminuir la dependència energètica de l’exterior i acomplir els objectius europeus.


-Continuar potenciant la inversió en recerca i desenvolupament de noves fonts renovables d’energia, en la línia de projectes com l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya.


-Fer un seguiment permanent de l’acompliment de la planificació de la xarxa de transport de gas i electricitat aprovada pel període 2008-2016 per assegurar la integració a Catalunya de les energies renovables establertes en el Pla de l’Energia.


-Continuar impulsant de manera intensiva l’estalvi i l’eficiència energètica a través de les mesures previstes en el Pla d’Acció 2006-2010 del Pla de l’Energia de Catalunya 2006-2015, entre les que cal destacar les subvencions per actuacions en aquest àmbit, el suport a projectes d’innovació tecnològica, el compliment al Pla d’estalvi i eficiència de la Generalitat (Pla GENERCAT) i la creació i promoció del Clúster d’eficiència energètica de Catalunya per desenvolupar les oportunitats empresarials que ofereix el mercat de l’estalvi i l’eficiència energètica. Dotar a l’ICAEN de les funcions pròpies de l’Agència de l’Energia de Catalunya, prevista al Pla de l’Energia 2006-2015.


-Reforçar, complint amb els objectius del Pla de l’Energia 2006-2015, la garantia i qualitat del subministrament elèctric a través de l’execució del recentment aprovat Pla d’actuació en matèria d’instal·lacions elèctriques, que incideix en assegurar el compliment dels Plans d’inversió de les empreses elèctriques, el reforç de les tasques d’inspecció i control, la millora dels sistemes d’informació amb la introducció de noves tecnologies.


-Impulsar el desenvolupament de la xarxa d’infraestructures de transport i de distribució d’electricitat que garanteixi el subministrament, en condicions de qualitat, amb la minimització de l’impacte ambiental i paisatgístic, i amb diàleg amb el territori, per tal d’assolir els objectius d’assegurar el subministrament energètic a la població i als sectors econòmics, atorgant suficiència energètica a tots els territoris.


-Donar compliment a la futura Llei de Garantia i Qualitat del Subministrament Elèctric a Catalunya, actualment en tràmit parlamentari, i efectuar el seu desplegament normatiu, per tal d’assolir els seus objectius, entre els que es poden destacar el de garantir la seguretat del subministrament elèctric de l’usuari final, la millora dels drets dels consumidors i el control de les inspeccions de les instal·lacions i dels plans d’inversió de les empreses elèctriques.