Donar ales a la violència


Homicidi en grau de temptativa, agressió per motius racistes, robatori amb violència, furt, actes de vandalisme, nocturnitat, associació de malfactors, trencament del permís penitenciari... Aquest és un breu llistat dels càrrecs amb els que es podrien veure's imputats el grup de skinheads detinguts la matinada del passat diumenge 21, desprès de passar una nit sembrant el pànic pel centre de Girona, el resultat: tres persones hospitalitzades, i diversos danys materials demostrats almenys en un local.

Sembla ser que per la jutgessa del Jutjat de primera instancia i instrucció número 4 de Girona tot plegat no és prou alarmant com per mantenir arrestats els individus implicats (inequívocament identificats per varis testimonis en diferent rodes de reconeixement) i quan encara no fa una setmana dels fets, ja han sortit tots en llibertat provisional, inclús l'Iban Noel, en permís penitenciari mentre compleix una ridícula condemna de quatre anys per haver deixat en coma una persona en circumstàncies similars als fets descrits.

Pot ser el senyor Iban no ha donat inequívoques mostres de la seva voluntat de reinserir de forma sistemàtica? Pot ser no ha estat prou llarg i greu el llistat de delictes comesos en tan sols una nit? Que necessiten els jutjats? Que hi hagi un mort?

Des d’Esquerra Unida i Alternativa considerem un error la decisió judicial, que deixa en llibertat un grup de 8 individus de perillositat manifesta i una amb claríssima reafirmació de la seva actitud que posa en perill la integritat física dels veïns i veïnes de Girona. La minimització d'aquets actes anima a personatges de semblant mena a imitar aquests tipus de delictes i dona ales al violents.

És per això que animem a la Fiscalia per que presenti un recurs a la decisió judicial, instem a la jutgessa Gemma B.B. replantegi la seva postura atesa l'alarma social. Alhora que continuem animant a les institucions públiques a que aprofundeixin en les seves polítiques de convivència i de cohesió social, per tal de aïllar fins a la seva extinció aquest tipus de comportaments.


Pau Galvez

Secretari de comunicació d'EUiA Girona