Amnistia Internacional acusa el govern espanyol d'haver ignorat els drets humans

D.B..
La campanya dels EUA per posar fi al terrorisme en el món, anomenada Guerra contra el terror, també ha tingut el seu impacte a l'Estat espanyol. Destinacions inconfessables, obligacions incomplertes, és el títol de l'últim informe d'Amnistia Internacional, en el qual denuncia la permissivitat de les autoritats espanyoles per facilitar a l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) dels EUA l'ús d'aeroports i de l'espai aeri espanyol. En aquest mateix informe, Amnistia denuncia que les autoritats espanyoles van ignorar els drets humans davant les detencions secretes i els interrogatoris il·legals duts a terme pels Estats Units.

D'acord amb les dades de l'informe, prop de 200 persones van arribar a la base militar dels EUA a Guantánamo (Cuba) amb avions militars nord-americans creuant l'espai aeri espanyol. Cap d'aquests vols van ser comunicats ni al Parlament Europeu, ni al Consell d'Europa, ni al Congrés dels Diputats espanyol, segons assegura en el document l'organització internacional de defensa dels drets humans.

El text també recull la passivitat del govern espanyol per evitar les expulsions de persones sense garantir la seva seguretat a l'arribada a la seva destinació, on, en molts casos, van ser torturats, segons destaca Amnistia.

L'organització denuncia també que s'han produït interrogatoris, sense garanties de legalitat, en territori espanyol. Amnistia ho té molt clar, segons el seu últim informe: «Espanya ha estat còmplice en la comissió de la violació de drets humans.» «Tot i la gravetat dels fets, el govern espanyol no ha pres ni una sola mesura efectiva per impedir que Espanya torni a facilitar aquest tipus de pràctiques il·legals. No ho va fer ni tan sols a partir del 2005, quan ja no podia al·legar desconeixement de l'existència d'aquests vols», assegura el director d'Amnistia Internacional a l'Estat espanyol, Esteban Beltrán, en la presentació de l'informe a la premsa. Per la seva banda, Mónica Costa, responsable de la investigació per a l'elaboració de l'informe, destaca que no s'havia fet res per part de les autoritats espanyoles per impulsar les investigacions contra les desaparicions i els actes de tortura liderats pels Estats Units en el context de la seva «obligació» per protegir la població davant el terrorisme. «Han estat ciutadans i advocats els que han impulsat les investigacions. De fet, quan vam preguntar a Aviació Civil sobre els vols de la CIA, ens va respondre que no ens podia dir res perquè no era de la seva competència», va comentar Costa. L'informe té en compte, entre altres fonts, les investigacions del Parlament Europeu en què es van arribar a documentar fins as 68 escales d'avions en aeroports espanyols fins al final del 2005 que es relacionaven amb activitats il·legals de la CIA i vols amb origen o destinació a Guantánamo. Segons els registres, aquestes escales es van produir entre el gener del 2002 i el setembre del 2007. Segons diu Amnistia, les garanties que van poder oferir els Estats Units sobre la legalitat dels seus moviments a les bases no tenen credibilitat. D'aquesta manera, també es destaca en l'informe la incoherència del govern espanyol en el seu compromís de defensar la legalitat internacional per fer front als actes terroristes. En l'informe es posa en relleu que les autoritats espanyoles continuen firmant acords sobre terrorisme i de cooperació sense garanties efectives per defensar els drets humans amb països com ara Algèria, Egipte, el Marroc i els EUA, on s'ha utilitzat la «guerra contra el terror» i la «seguretat nacional» per justificar violacions, tortures i altres greuges als drets humans.

Fons: El Punt