ICV-EUiA de les Comarques Gironines inicia una campanya de rebuig a la Directiva de la vergonya

El diputat per ICV-EUiA, Lluís Postigo ha manifestat avui en roda de premsa el rebuig de la coalició a la Directiva del Retorn, aprovada el passat mes de juny al Parlament Europeu. Postigo denuncia que aquesta Directiva, popularment coneguda com "Directiva de la Vergonya", prioritza els aspectes més repressors de la política migratòria, centrats en l'internament, les expulsions, les repatriacions i les mesures coercitives i comporta la possibilitat de detenció fins un màxim de 18 mesos. "Suposa una violació del Drets Humans i un retrocés en la qualitat democràtica de les societats europees", ha afirmat Postigo fent referència als aspectes de la Directiva europea pels quals les persones estrangeres en situació irregular poden ser retingudes només per una falta administrativa.

Postigo ha afegit que "tant les intencions manifestades pel Govern Espanyol, que vol augmentar el termini màxim d'internament, com la Directiva de la Vergonya són inacceptables perquè donen carta blanca a la vulneració sistemàtica dels drets fonamentals de les persones".

En el marc de la campanya que ICV - EUiA està fent a les comarques gironines, es celebraran xerrades, col·loquis i conferències. Hi ha actes previstos a Palafrugell, Figueres, Banyoles i Salt. La campanya finalitzarà el proper 14 de novembre amb un acte a Girona on participarà el diputat europeu Raül Romeva. Així mateix, s'estan presentant mocions de rebuig a diferents ajuntaments per demanar al Govern Espanyol que garanteixi els drets de les persones migrades. Aquestes mocions ja han estat presentades, i aprovades, a Ajuntaments com els de Palamós o Palafrugell i properament es presentaran al plens de la resta dels ajuntaments amb regidors d'ICV i EUiA, com ara Girona o Llagostera.

La Directiva del Retorn preveu, entre altres aspectes que una decisió administrativa comporti la privació de llibertat, fins i tot durant el tràmit de sol·licitud d'asil o de permís de residència fet que fins ara requeria d'una ordre judicial prèvia; la durada d'aquesta detenció es podrà estendre fins els 18 mesos (a Espanya actualment són 40 dies). Així mateix, la Directiva Europea permet una pena sistemàtica que comporta la prohibició d'entrada al territori europeu durant 5 anys, mesura que l'estat espanyol ja aplica. Aquestes mesures comporten un falta de protecció i garanties legals.