L'alcalde d'IU que va cridar «corrupte» al Rei exigeix que expliqui la seva «implicació en el 23-F»


Gran-Marlaska decideix prosseguir amb la causa oberta contra el regidor per un delicte d'injúries greus a la Corona

L'alcalde de la localitat gaditana de Port Real, José Antonio Barroso (IU), que va cridar «fill de crápula» i «corrupte» al Rei va aprofitar la seva compareixença d'ahir en l'Audiència Nacional per a denunciar que el monarca sembla «inimputable, inviolable i, pel que es veu, inqualificable» i per a reclamar a don Joan Carlos que expliqui «com va ser la seva veritable implicació en el 23-F». Després de prendre declaració a Barroso, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Gran-Marlaska va ordenar seguir la causa oberta contra l'edil com presumpte autor d'un delicte d'injúries greus a la Corona.

A les portes de l'Audiència, i flanquejat per banderes republicanes i pancartes amb lemes com «Manar callar, negoci real» o «Regnen perquè emmordassen», l'alcalde de Puerto Real va mostrar la seva satisfacció perquè la causa segueixi endavant ja que així es va a «obrir el debat republicà». «Va a afavorir el debat sobre la naturalesa del ciutadà Juan Carlos de Borbó i el seu entorn familiar i empresarial», va afirmar Barroso, que va denunciar la llacuna democràtica existent a Espanya al no poder parlar-se «del Rei ni dels seus negocis bruts ni de la seva fortuna d'origen desconegut ».

«El Rei és inimputable, inviolable i, pel que es veu, inqualificable», va dir l'edil d'IU, que va instar al monarca a «explicar als espanyols per que la seva fortuna és la quarta d'Espanya dient que venia amb una mà darrere i una altra davant, i com va ser la seva veritable implicació en el 23 F». «No injurio. Només constato el comportament amoral del Rei».

Barroso portava un llibre titulat «El Rei Juan Carlos, l'últim Borbó», a partir del com va justificar les seves paraules al·legant davant el jutge que ja estaven recollides en aquest llibre. Així, en la seva declaració davant Gran-Marlaska, l'Alcalde va afirmar que la seva intenció «no era ofendre a ningú» ja que les seves declaracions «estan totes basades en cites recollides en llibres que han estat distribuïts per Espanya» i que les seves acusacions «no anaven contra el cap de l'Estat, sinó contra el ciutadà Juan Carlos de Borbó».

Gran-Marlaska va decidir continuar amb la causa oberta al «estimar que els fets imputats són constitutius d'un delicte d'injúries greus al Rei d'Espanya».