Setmana de Lluita contra els Transgènics: el moviment ecologista propugna un nou model alimentari


Defensa el consum i la producció d'aliments locals, al marge de les multinacionals

El Grup Petroaliments ha convocat la Setmana de Lluita contra els Transgènics i per la Sobirania Alimentària, que avui comença, coincidint amb el Dia Internacional de la Lluita Camperola. El Dia recorda els dinou pagesos del Moviment dels Sense Terra assassinats per la policia el 17 d'abril de 1996. Durant la Setmana hi haurà conferències, projeccions de documentals, àpats populars i, divendres, una cercavila contra els transgènics a Barcelona.

La cercavila sortirà de l'avinguda de les Drassanes a les cinc de la tarda, i els participants s'aturaran als establiments que consideren relacionats amb els transgènics.

Entre els organitzadors hi ha Repsol Mata, Ecologistes en Acció, Enginyers sense Fronteres, Som lo que Sembrem, Entrepobles, Transgènics Fora!, Educació per l'Acció Crítica, l'Observatori pel Deute Extern i Mallorca Lliure de Transgènics.

A la web de Transgènics Fora i a la de la iniciativa estatal hi ha informació sobre els actes que es faran a Catalunya i a les Balears.

Un model que afavoreix les multinacionals

Segons aquests grups, els transgènics tenen un greu impacte social i ambiental, igual que el model agroalimentari industrial imposat per les multinacionals a tot arreu, especialment al sud. En aquest model, hi perden tant els pagesos i petits productors com els consumidors, mentre les multinacionals i grans grups empresarials s'enriqueixen cada dia més. A sobre, origina situacions incongruents i perjudicials per als productors locals; per exemple, els estats es importen de fora productes autòctons, en lloc de comprar-ne als agricultors locals. Per tant, suggereixen tot d'accions per a trencar l'hegemonia d'aquest model: no comprar a supermercats i grans superfícies i afavorir els productes locals, ecològics i de temporada, per exemple.

Font: Vilaweb