Lluís Postigo ha reclamat "una resposta immediata" a la petició dels usuaris de Renfe que sigui millorat el servei de la línia regional

El diputat d'ICV-EUiA Lluís Postigo ha reclamat al Parlament que la Generalitat i el Ministeri de Foment ofereixin "una resposta immediata" a la petició dels usuaris de Renfe que sigui millorat el servei de la línia regional Barcelona-Girona-Portbou.

En una pregunta feta durant la sessió de control del govern català que se celebra en cada ple del Parlament, Postigo ha lamentat que les obres del tren d'alta velocitat estiguin perjudicant de nou als serveis ferroviaris "bàsics" que "són els de rodalies i línies regionals".

Ha recordat, en aquest sentit, les accions de protesta portades a terme fa alguns dies en la línia de Barcelona-Girona-Portbou convocades per la Plataforma d'Usuaris de Renfe, i que van consistir en la interrupció del trànsit ferroviari per breus períodes de temps.

Els usuaris demanen que es redueixi en 15 minuts la durada del trajecte de tots els trens i que es garanteixi que els que surten de Figueres a les 06.05 hores i de Girona a les 06.35 hores arribin a Sants (Barcelona) abans de les 07.55 hores.

També volen que es redueixi en un 35% l'import del bitllet en totes les modalitats fins a l'arribada del tren d'alta velocitat, que es compensi pels endarreriments a partir de deu minuts, l'arribada i sortida de tots els trens a i des de Figueres, i la validesa de l'"abonament express" fins al canvi de tarifa.

El diputat d'ICV-EUiA Lluís Postigo ha defensat aquesta tarda la validesa del que demanen els usuaris perquè, segons que ha assegurat, "hi ha hagut un canvi d'horaris a pitjor, la durada dels trajectes ha augmentat en lloc de disminuir i a sobre s'han incrementat les tarifes".

En aquest context, ha indicat, "resulta comprensible la indignació dels usuaris davant un servei que és molt millorable", i ha recalcat que "no és correcte que, davant això, hi hagi una resposta dilatada en el temps", sinó que des de la Generalitat "cal exigir al Ministeri de Foment una resposta immediata".

Davant la pregunta de com pensa actuar el govern català, el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha admès que les incidències que es registren en línies com la de Portbou "a vegades són molt greus", i les ha atribuït tant als problemes que causen les obres ferroviàries de l'alta velocitat com també "a una mala organització del servei".

Segons Nadal, que ha recordat que ja ha mantingut una reunió amb els representants de la plataforma, ha afegit que "hi haurà noves reunions i algunes d'elles seran amb els responsables de Renfe".

No ha precisat quan podria ser "aquesta reunió conjunta" entre Generalitat, Ministeri de Foment, Renfe i Plataforma d'Usuaris, però si ha avançat que, entre les propostes que s'estan estudiant, figura una disminució del preu dels viatges per als usuaris habituals.