Greu incident a la central nuclear d'Almaraz

Durant el dia 19 d'abril s'ha produït una avaria en una turbobomba d'aigua de la central nuclear d'Almaraz II (Càceres) que ha provocat grans vibracions en les barres de control del combustible nuclear i ha obligat a la parada manual del reactor. Aquest problema se suma als que ja fa temps que arrossega aquesta central nuclear.
Segons el CSN, a les 11:36 del dia 19 d'abril, els operadors de la central nuclear d'Almaraz II (Càceres) estaven realitzant una parada manual de la central per procedir a la recàrrega del combustible nuclear. Per indicació del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) s'han provat els sistemes de seguretat abans de la pròxima recàrrega, que tindrà lloc durant les properes setmanes. Durant aquesta prova i mentre baixaven de revolucions les turbines ha fallat una turbobomba que s'encarrega de fer circular l'aigua que refrigera el nucli del reactor. Com a resultat d'aquesta fallada, el sistema de subjecció de les barres de control de la central ha patit unes grans vibracions.
Aquest fet va disparar totes les alarmes a la central, ja que s'han sumat errors de dos sistemes vitals per a la seguretat del reactor: per un costat la turbobomba que s'encarrega d'extreure la calor del reactor, que permet obtenir energia i evitar un dany greu al reactor. I, per una altra banda, les barres de control que serveixen per aturar la reacció nuclear.
Per a Ecologistes en Acció es tracta d'un fet greu ja que estem davant l'aparició de problemes simultanis de dos elements vitals per a la seguretat de la central. Aquesta associació demana, també, que es realitzi una investigació per veure si els dos errors estan relacionats o simplement han ocorregut simultàniament. Ambdós extrems serien igualment greus. Les vibracions de les barres de control van poder tenir conseqüències desastroses si haguessin estat prou grans perquè les barres no poguessin baixar i així no es pogués aturar la reacció nuclear. Aquesta situació es veuria agreujada pel fet que la turbobomba de refrigeració es trobava fora de servei i, per tant, la capacitat de refrigeració del reactor es trobava disminuïda. Aquesta associació considera que es tracta d'un incident de nivell 2 en l'escala INES (d'incidents nuclears).
Problemes a les rondes de vigilància a Ascó
Durant la setmana del 9 al 16 d'abril es van produir dos incidents a la central nuclear d'Ascó relaconats amb les rondes de vigilància. Segons el CSN, el dia 9 d'abril un error en el lector de tagetes de les portes d`accés ha impedit, durant una hora, portar a terme la ronda de vigilància contra incendis, el que suposa un incumpliment de les Especificacions Tècniques de Funcionament (ETF). També, el passat dia 16, durant la franja horària de 13:00 h a 14:00 h no es va realitzar la ronda de vigilància contra incendis en una de les zones de l'edifici de control, com estableixen les ETF. Aquestes rondes s'han establert arran de les anomalies en les barreres contra incendis comunicades al CSN el 20 de febrer d'enguany.

Font: Ecodiari.cat