Jornada de reflexió sobre les mutilacions genitals femenines a Girona


la Coordinadora d'Associacions Senegaleses de Catalunya va organitzar “La jornada de reflexió sobre les mutilacions genitals femenines” al Centre Cívic Ter de Girona.

Mig centenar de persones van participar en aquesta jornada, que van inaugurar al matí el tinent d'alcalde Joan Olòriz i la regidora d'Educació i Cooperació, Núria Terés, juntament amb el president de la coordinadora, Abdoulaye Seck.

L’objectiu general es promoure l’abandó de les mutilacions genitals femenines conscients

La mutilació genital femenina afecta dos milions de nenes per any a l’Àfrica. Part de la comunitat que viu a Europa te la temptació de perpetuar aquestes tradicions, per no saber-se desempallegar del pes dels costum, una barreja de religió i de la pressió social.

Davant els risc evident de no respectar les legislacions europees, les comunitat immigrants busquen estratègies per sortir del dilema respecte de les tradicions i les lleis actuals.

Segons la regidora de cooperació Núria Terés, una de les qüestions més destacable sigui l’autoorganització de les mateixes associacions de la comunitat senegalesa per tractar el tema.

Durant el dia hi van tenir lloc diverses xerrades i debats sobre l'islam i les mutilacions genitals femenines, la lluita contra les mutilacions a l'Àfrica i a Catalunya des dels àmbits polític i legal, i l'organització d'aquesta lluita dins la mateixa comunitat africana.

Es va defensar un islam que «dignifica els éssers humans, no els oprimeix ni els vol fer mal», i es va argumentar que la mutilació del clítoris no apareix a l'Alcorà i, per tant, no és «paraula de Déu».

La jornada es va tancar amb la celebració d'una cerimònia commemorativa del 49è aniversari de la independència del Senegal.