Els socis de Govern signen l´Actualització del contingut del Pacte d´Entesa

Els partits polítics que integren el Govern de Catalunya, ICV-EUiA, PSC i ERC, han rubricat aquest matí el document en el que s´estableix l´actualització de l´Acord programàtic de l´Entesa Nacional de Progrés, amb la voluntat de lluitar contra la situació de crisi actual, la qual està provocant estralls entre els treballadors i treballadores de Catalunya i, sobretot, en els sectors més vulnerables de la societat, com ara les persones que han quedat sense feina, els joves, les dones, o la gent gran.

Les dades de l´evolució política i, sobre tot, econòmica fan revisar, adaptar i ajustar als partits que conformen el Govern de la Generalitat, les prioritats definides en iniciar-se la recent legislatura.

Aquesta actualització de l´Acord programàtic de l´Entesa Nacional de Progrés fixa quatre grans prioritats.

1a)L´ampliació i aprofundiment de les mesures necessàries per a fer front a la crisi econòmica, amb els objectius de dinamitzar el mercat de treball, assistir i formar les persones que es troben en situació d´atur i mantenir l´esforç inversor dels sector públic.

Les forces polítiques que tenen majoria al Parlament de Catalunya proposen al Govern de la Generalitat que a més d´incentivar les mesures d´austeritat , instrumenti els mecanismes pressupostaris adients i comprometi els recursos necessaris del nou finançament per atendre quatre grans objectius:

1. L´ampliació dels plans de formació per a les persones aturades. Establiment d´una prestació incompatible amb el PIRMI amb forma de renda-formació durant el període de reciclatge de les persones aturades que no tinguin subsidi d´atur.

2. L´impuls de plans locals anti-crisi acordats amb els municipis en iniciatives estratègiques en el seu àmbit i que tinguin per objectiu: millorar l´ocupabilitat de la població, la rehabilitació energètica d´edificis i la millora d´infraestructures.

3. L´ampliació de la política de lloguer d´habitatges construïts i sobretot en construcció paralitzada.

4. Continuar treballant en les mesures de suport financer a les empreses per tal de millorar les condicions de manteniment de l´activitat, especialment pel que fa a la petita i mitjana empresa.

2a) Garantir la cobertura de les necessitats i drets de caràcter social al conjunt de la població de Catalunya, amb l´objectiu, que, com a conseqüència de la crisi, ningú quedi enrere, no es posi en risc la cohesió social i s´atengui preferentment aquelles famílies a les quals la persistència de les dificultats econòmiques deixi sense cap tipus d´ingrés provinent del treball.

Per aconseguir-ho, ICV-EUiA, PSC i ERC posen en consideració del Govern l´adopció de les següents mesures:

1. Assegurar la cobertura de beques-menjador.

2. Reforçar el conjunt de prestacions socials, fent un especial esforç a pal•liar situacions que es puguin produir per pèrdua de prestacions per atur en les llars.

3. Assegurar el desplegament previst de la Llei de la Dependència i de la cartera de serveis socials de Catalunya.

3a) Desplegar les previsions de l´Acord Estratègic i dels grans Pactes Nacionals sobre Immigració, Habitatge i Recerca i impulsar el Pacte Nacional sobre infraestructures.

4a) Impulsar al màxim el desplegament de l´Estatut des d´ara fins el final de la VIII legislatura amb la corresponent activitat legislativa al Parlament de Catalunya i, especialment, amb els traspassos de competències per part de l´Administració de l´Estat a l´Administració de la Generalitat.

Des d´ICV-EUiA l´acord al qual han arribat els socis de Govern s´ha vist com un avanç digne d´un Govern d´esquerres, ja que es proposa a la Generalitat que adopti mesures de caràcter social per atendre aquelles persones més colpejades per la situació de crisi econòmica.

“Les necessitats dels catalans i catalanes en la conjuntura actual posen en evidència la necessitat de què s´arribi a un bon acord de finançament autonòmic”, també s´ha manifestat des d´ICV-EUiA.