Cuina solar al centre de Girona



La plaça Salvador Espriu de Girona va ser l'escenari d'una exhibició de cuina solar. L'organitzava la Fundació Terra amb la col·laboració de l'àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona.

Es va cuinar amb dos tipus de cuines solars ( de concentració i d’acomulació)i una olla energèticament molt eficient.

En acabar la cocció es va fer un tast amb el que s'havia cuinat.
Aquesta actuació es va incloure en la campanya "Catalunya Cuina amb el Sol".

"Catalunya cuina amb el Sol" es dissenya essencialment com un projecte de difusió i foment de les energies renovables a partir de l'estímul, la pràctica i el coneixement d'una de les tecnologies renovables senzilles més eficients entre les aplicacions de l'energia solar domèstica: el processat d'aliments amb la radiació solar. El projecte es basa en promoure una activitat lúdico-educativa titulada Solar Xef, concebuda com una demostració pública en directe sobre les possibilitats de l'energia solar processant aliments amb el Sol. Una experiència en viu, engrescadora i emocionant, plantejada sobre una escenografia teatralitzada i una exposició de dispositius solars destacats en l'ús eficient de l'energia i en l'energia solar a la cuina, com a pretext per estimular la introducció a les activitats dels centres d'associacionisme educatiu, i també a les llars catalanes, del concepte pràctic de les energies renovables.

Es pretén mostrar tecnologies i sistemes d'estalvi energètic a la cuina convencional i també possibilitats d'aplicació de l'energia solar en el processat d'aliments com a mesures pràctiques d'estalvi d'energia en contra del canvi climàtic. Cada família consumeix uns 1.500 Wh al dia per elaborar els àpats, i amb alguns consells i instruments és possible reduir aquest consum energètic i canviar alguns hàbits despilfarradors. El Solar Xef fa un recorregut per les problemàtiques ambientals i socials que converteixen la cuina solar en un recurs únic, així com per les diferents tecnologies de cocció solar disponibles: les cuines parabòliques, els forns solars, les cuines de panells o les olles de calor retingut.