IU-ICV-EUiA demana que se sancioni l´Església si no retira els símbols franquistes

El grup parlamentari d´IU-ICV-EUiA al Congrés dels Diputats va demanar ahir al ministre de Justícia Francisco Camaaño, que retiri les subvencions a aquelles institucions que no eliminin amb caràcter d´urgència, tota la simbologia franquista que encara llueixen llurs edificis, concretament, es va esmentar a l´Església catòlica.

El diputat i membre d´aquest grup parlamentari, Joan Herrera va dir que l´aplicació de la Llei de la Memòria Històrica s´ha d´accelerar ja que, segons el diputat, tot i que han passat ja 15 mesos des de l´aprovació de la llei, el grau de compliment d´aquesta és bastant precari.

El diputat va demanar al Govern la creació d´una fiscalia especialitzada a favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura.

Com va dir el diputat “El paper que el Ministeri de Justícia ha desenvolupat en els assumptes relacionats amb la Memòria Històrica ha estat lamentable.”

Herrera també va exigir crear un cens d´edificis aixecats gràcies al treball forçós dels presos del franquisme, que la Fundació del Valle de los Caídos canviï els seus estatuts i que el Govern sufragui la totalitat dels costos de l´obertura de les foses.

Aques mateix grup parlamentari va aconseguir que La Comissió de defensa del Congrés aprovés una proposició de reconeixement als oficials de la Unió Militar Democràtica (UMD).

Per la seva banda, el també diputat i membre del grup d´IU-ICV-EUiA, Gaspar Llamazares, va presentar una pregunta escrita per a conèixer quan el Govern retirarà les condecoracions que Franco va atorgar a Adolf Hitler i Benito Mussolini i els títols nobiliaris que va concedir als generals colpistes Mola, Queipo de Llano i Dávila.