MANIFESTACIÓ del 1r. DE MAIG a Girona



MANIFESTACIÓ del 1r. DE MAIG a Girona

Divendres, 1 de maig, sortida des de Pl. Independència, a les 12.00h.

Punt de trobada per ICV-EUiA-EPM: davant edifici de Correus (cantonada amb
Pça. Independència), a les 11.45h.


Manifest unitari de CCOO i UGT pel 1r de maig de 2009


Celebrem aquest 1r de Maig en uns moments difícils. La crisi econòmica mundial que patim és conseqüència de la globalització sense regles, ni controls, ni drets. Hem viscut anys de creixement econòmic a partir de l’especulació financera que ha generat més pobresa i més desigualtat en el món i que ha comportat aquesta greu situació econòmica. Les organitzacions que han especulat sense cap escrúpol privatitzant el seu benefici volen socialitzar les pèrdues exigint ara auxili als governs i als poders públics en forma de plans de rescat i d’injeccions de capital per salvar la seva fallida amb els diners de tota la ciutadania.

Aquesta crisi posa en evidència les incongruències d’un model econòmic que només serveix per enriquir unes quantes persones a costa de les pèrdues de la majoria. CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya ens unim a les reivindicacions de la Confederació Sindical Internacional de la necessitat d’una nova regulació i un control del sistema financer internacional, l’establiment d’un nou sistema de governació mundial i el canvi de model econòmic més just i productiu i el compliment dels objectius del mil·lenni de l’ONU per disminuir la pobresa al món. UGT i CCOO donem suport a la declaració de la Confederació Europea de Sindicats davant la Comissió Europea, que exigeix un pla europeu d’inversions, més protecció per a les persones aturades i increments salarials entorn al 2% per reactivar el consum i evitar la deflació.

A Espanya i a Catalunya la crisi té característiques pròpies, derivades del nostre model productiu, que ha crescut a base de competir en baixos salaris i precarietat. I ara la crisi econòmica ens passa factura en forma d’augment de l’atur, expedients de regulació d’ocupació i agreujament de la situació econòmica de moltes famílies derivades del seu gran endeutament.

CCOO i UGT, com ja vam plantejar en la manifestació del 14 de març, no permetrem que la crisi la paguin els treballadors i les treballadores.

Les causes de la crisi no estan en els costos laborals sinó en la bombolla immobiliària, la no-inversió dels beneficis empresarials en l’època de creixement econòmic, en recerca, formació i innovació, i en una actitud de passivitat per impulsar un canvi de model productiu que fes possible augmentar la nostra productivitat i competir en productes de valor afegit i no en baixos costos. Davant d’aquesta situació, UGT i CCOO demanem responsabilitat a l’empresariat i més decisió als poders públics. Per això reclamem:

- Un pla de xoc integral per frenar el creixement de l’atur i garantir la protecció social per a les persones aturades, sobretot les que ja han esgotat la seva prestació.

- Un pla de rescat de la indústria que reactivi l’activitat econòmica amb ajuts directes a les empreses que tenen capacitat productiva, incentivant el suport als sectors que poden

generar més valor afegit.

- La creació d’ocupació directa des dels poders públics en infraestructures estratègiques i serveis d’atenció a les persones.

- La dinamització del canvi de model productiu a través de la negociació col·lectiva amb propostes que millorin el poder adquisitiu dels salaris i tinguin per objectiu el manteniment i la creació d’ocupació de qualitat.

Continuem reivindicant el necessari canvi de patró de creixement del nostre país. Cal aprofitar la crisi per establir les bases d’un nou model de competitivitat basat en la qualitat de l’ocupació i salaris dignes, amb innovació tecnològica i organitzativa, en el desenvolupament de les infraestructures que permetin un desenvolupament sostenible i en l’aprofundiment de l’Estat del benestar com un dels pilars d’un model econòmic més just i eficient. Un element fonamental per assolir-ho és la millora del sistema educatiu. En aquest sentit, instem els grups parlamentaris catalans a escoltar la veu de la comunitat educativa, en el sentit que la futura Llei d’educació ha de recollir tots els compromisos fixats en el Pacte Nacional per a l’Educació, fomentant un sistema educatiu més equitatiu, just i eficient. En la mateixa línia, exigim el compliment de les reformes del sistema de formació professional pactades en l’Acord Estratègic.

CCOO i UGT considerem que és urgent aconseguir un acord de finançament per a Catalunya que respecti el que estableix l’Estatut d’Autonomia, per poder tenir recursos suficients per enfortir les polítiques públiques dirigides a les persones i afrontar en millors condicions l’actual situació de crisi. Alhora, reclamem una fiscalitat més progressiva i redistributiva de la riquesa, que gravi les rendes més altes i prioritzi els impostos directes davant dels impostos sobre el consum.

En el Dia internacional dels treballadors i treballadores del món, avui que patim una crisi global, ambdós sindicats, des de la unitat d’acció, fem nostres les reivindicacions que a escala mundial i europea fan la Confederació Sindical Internacional i la Confederació Europea de Sindicats. En aquest sentit emplacem als treballadors i les treballadores de Catalunya a participar en les manifestacions d’aquest 1r de Maig arreu de Catalunya i a mobilitzar-nos amb el conjunt de persones treballadores del Sud d’Europa seguint les convocatòries que en l’àmbit europeu ha efectuat la Confederació Europea de Sindicats.


QUE LA CRISI NO LA PAGUEM LES PERSONES TREBALLADORES

EN DEFENSA DE LES CONDICIONS LABORALS I SOCIALS

VISCA EL PRIMER DE MAIG

VISCA LA CLASSE TREBALLADORA