Manifestació contra el túnel de Bracons el dia de la seva estrena

Després d’anys de polèmica i de mesos i mesos d’obres, avui s’estrena l’eix Vic-Olot que passa pel túnel de Bracons. El túnel, de 4,5 quilòmetres, permet retallar a 30 quilòmetres la distància de l’eix viari entre les capitals d’Osona i la Garrotxa. L’obertura de la infraestructura, però, no evita una nova acció de protesta dels col·lectius que l’han rebutjat pel seu impacte ambiental. La plataforma Salvem les Valls, nascuda el 1995 i que aglutina diverses organitzacions i entitats contraries al túnel, realitzarà aquesta tarda una concentració a la rotonda del Polígon de la Serra, a la població garrotxina de Sant Esteve d’en Bas.

La mobilització serà de caràcter testimonial però vol demostrar que encara hi ha opositors al túnel i recordar que els col·lectius conservacionistes del territori “seguiran alerta” davant els possibles canvis d’usos dels sòls de la zona. Els membres de la plataforma se senten 'decebuts' en creure que aquesta infraestructura “es mereixia un debat molt més profund” del que es va arribar a fer, sobretot escoltant les opinions de tècnics i científics, i creuen que s'ha tirat endavant amb una “important mancança democràtica”. Ara bé, Salvem les Valls també se sent “satisfeta” per la feina feta i el ressò mediàtic que s'ha generat, sobretot perquè Bracons s'ha convertit en l'emblema d'una “nova cultura del territori”, on les persones “es qüestionen allò que anys enrere era inqüestionable”, com ara una carretera d'aquestes magnituds.

La plataforma vol que hi hagi una intervenció pública decidida, que garanteixi la preservació de sòls agrícoles, espais naturals protegits i la fesonomia del paisatge. I recorda que casos com l'obertura del túnel del Cadí, que va connectar amb la Cerdanya i Barcelona amb el conseqüent creixement urbanístic i especulatiu, que no es poden tornar a produir.