Mobilitzacions pacifistes per demanar la dissolució de l'OTAN

La campanya opositora afirma que l'Aliança Atlàntica, que celebra el seu 60è aniversari, és un obstacle per a la pau mundial
L'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) compleix 60 anys i els celebra amb la cimera que organitzen conjuntament la ciutat alemanya de Kehl i la francesa Estrasburg i que comença avui. La trobada és aprofitada per moviments pacifistes i antimilitaristes d'arreu Europa per celebrar tota mena d'actes contra l'Aliança Atlàntica. Les accions, que tenen Estrasburg i Kehl com a epicentre però que es desenvolupen també a d'altres ciutats, van començar dimecres i conclouran diumente, tot i que el moment culminant serà demà amb una gran manifestació que servirà per demanar la dissolució de l'OTAN.

Barcelona acollirà també aquest dissabte una concentració amb el lema No a l'OTAN, no a les guerres a la plaça Sant Jaume, tot i que la presència catalana va més enllà, ja que representants de la Plataforma Aturem la Guerra, Justícia i Pau i d'altres organitzacions pacifistes es desplaçaran a la ciutat francesa per participar a la gran mobilització de demà. La immensa majoria de moviments opositors a l'Aliança militar s'agrupen a la Campanya no a l'OTAN i en un manifest argumenten el seu rebuig a l'organització indicant que és un "obstacle per a la pau mundial".

L'OTAN, que va néixer per organitzar la defensa dels estats de l'Europa occidental i d'Amèrica del Nord davant de la Unió Soviètica, és el "bloc militar mundial més agressiu i bel·licista i incrementa el perill de noves guerres", assegura el manifest. Entre els motius que porten als pacifistes a demanar-ne la dissolució hi ha que l'organització "no és democràtica", que "impulsa noves curses d'armament", que és "responsable de l'increment de les despes militars i de l'impuls de la indústria i el comerç d'armes mundials", que impulsa "el perill de guerres nuclears" i que perpetua la "tutela d'EUA sobre la política europea".

Les organitzacions pacifistes catalanes, a més a més, recorden que "a Catalunya, mai no hem volgut formar part de l'OTAN", perquè de fet el no va guanyar en aquest territori al referèndum de 1986. La incorporació de l'Estat espanyol al comandament de l'estructura militar de l'organització "vulnera les condicions estipulades en aquell referèndum", segons la campanya que també demana la retirada espanyol de l'OTAN.