El Servei Meteorològic de Catalunya constata un augment de la temperatura mitjana de l’aire de 0,17 – 0,23 ºC/dècada des de 1950



Les conclusions del Butlletí anual d’indicadors climàtics - any 2008 indiquen que la temperatura mitjana del conjunt de Catalunya s’ha incrementat a un ritme d’aproximadament 0,17 – 0,23 ºC/dècada, des de 1950 fins a l’actualitat, i que l’augment és estadísticament significatiu (figura 1). La mitjana de la temperatura màxima ha augmentat a un ritme molt més accelerat que no pas ho ha fet la temperatura mínima, en una relació d’aproximadament el doble: 0,25 ºC/dècada i 0,15 ºC/dècada, respectivament. Estacionalment, l’estiu ha estat el moment de l’any en què s’ha produït un augment tèrmic més accelerat (superior a 0,30 ºC/dècada), mentre que la tardor no mostra una tendència significativa.

Pel que fa a la tendència de la temperatura des de començaments del segle XX, tant a l’Observatori de l’Ebre com a l’Observatori Fabra la temperatura mitjana de l’aire s’ha incrementat a un ritme aproximat de 0,15 ºC/dècada en el darrer segle. L’any 2008 s’ha mostrat com un any lleugerament càlid, amb una anomalia de la temperatura mitjana de l’aire respecte del període de referència 1961-1990 de 0,5 ºC a l’Observatori de l’Ebre i 0,9 ºC a l’Observatori Fabra. En relació amb la precipitació acumulada, l’any 2008 ha estat plujós a l’Ebre amb un 12% més de precipitació que la mitjana climàtica 1961-1990, mentre que a Fabra la precipitació ha estat lleugerament inferior a la mitjana en un percentatge del 6%, amb la qual cosa l’any ha estat pluviomètricament normal.

Quant als índexs climàtics que s’han definit en el BAIC per a aquests dos observatoris, es confirmen les tendències detectades en l’edició anterior:

- Augment en el nombre de dies d’estiu (aquells en què la temperatura màxima supera els 25 ºC).

- Augment en el nombre de nits tropicals (nombre de dies en què la temperatura mínima supera els 20 ºC).

- Augment de l’amplitud tèrmica mitjana anual (mitjana de les diferències entre la temperatura màxima i la mínima diàries).

- Disminució del percentatge de nits fredes (percentatge de dies en què la temperatura mínima és inferior al percentil 10; el període de referència és 1961-1990).

- Finalment, la tendència positiva en l’Índex Simple d’Intensitat Diària (precipitació total anual dividida pel nombre de dies amb precipitació igual o superior a 1 mm) indicaria que la precipitació anual cau repartida en menys dies, i augmenta així la seva intensitat.


Si vols llegir tot l'informe clica aquí