El futur d’ICV-EUiA i els atacs de la dreta


El dia 8 d’abril es va publicar en El Punt, l’article “Els tres problemes d’ICV”, que jo crec tendenciós i fals, un article que es podria estendre a EUiA, i que és un atac a l’esquerra del PSOE, considerada com inútil i desfasada.

Primer de tot: es desprèn un tufillo anticomunista evident, menyspreant unes sensibilitats, a gent honesta que milita en aquesta formació amb convicció i consciència del què fan, encara que, segons l’autor, estiguin equivocats.

Es critica que ICV hagi participat en les manifestacions a favor de Palestina, i contra l’invasor israelita, la qual cosa posa a cadascú en el seu bàndol. Els qui estaven en contra eren els de la dreta a favor de l’agressor Israel, que jo sàpiga. I també veu com a negatiu que el nostre lloc de “origen” sigui el vell PSUC, que va lluitar com el que més per les llibertats i per l‘Estatut, tot el que demostra que és un honor i no una desqualificació tenir les arrels en un partit lluitador com el PSUC. L’article ho veu com a negatiu, com un pecat que estem pagant. És,doncs, un orgull i no una desgràcia evident.
No sembla que li faci massa gràcia que defensem l’ecologisme, el pacifisme i el feminisme. Es, pot ser, perquè l’articulista, es partidari de lo contrari, de l’energia nuclear, de la guerra i del masclisme tradicional ? Què hi ha de dolent que ICV-EUiA hagi pres aquests conceptes com a principis conductors de llur estratègia ?

De veritat es creu que la dreta és transformadora, pacifista i feminista ? Serà per això que va declarar la guerra de l’Irak, injusta i injustificada, una guerra criminal que ha suposat la mort de centenars de milers de morts ? És la dreta una opció transformadora quan decideix resoldre els conflictes via policial, rebutjant el diàleg i la negociació ? Dir que és contra la voluntat popular anar contra la MAT, l’únic que demostra es que l’articulista hi està d’acord. Es creu que és més modern i més pragmàtic, doncs molt bé. Sembla que li agrada el pensament únic, l’ únic vàlid.

Que hi ha un problema d’espai és cert, però no un espai ideològic: entre la socialdemocràcia i l’anticapitalisme hi ha un espai molt gran, encara que no impedeix la col·laboració contra la dreta. On estan la majoria de moviments socials, com els antiglobalitzadors ? Contra el liberalisme capitalista, contra el FMI, contra la banca muncial... No tothom està d’acord amb aquest capitalisme depredador i salvatge.

En les eleccions de 2008 IU-ICV-EUiA van tenir 964.043 vots i dos diputats, que va significar la pèrdua de 800.000 vots per un sistema electoral injust; mentre que CiU amb 774.000 vots en van tenir 10. Amb una circumscripció única, o amb el sistema Hare, IU n’hauria obtingut 13. No és per ser govern, però sí per ser decisius, com en l’anterior legislatura, o l’actual, fins a fa poc, en Euskadi.

No crec que el PSC o ERC estiguin en condicions de fagocitar ICV-EUiA, per les grans diferències ideològiques entre les tres formacions. Una democràcia de qualitat necessita de les tres perquè la representació de totes les diferències estiguin presents.

Vicent Mata