Daniel Hannan 250 Els conservadors britànics s'alien amb la ultradreta espanyola a les europees

L'eurodiputat Daniel Hannan demanarà el vot als residents anglesos per AES, formació ultracatòlica que lidera el gendre de Blas Piñar
El Partit Conservador britànic, que lidera David Cameron, deixarà de formar part del grup del Partit Popular Europeu (PPE) després de les eleccions del 7 de juny. Els tories, tradicionalment euroescèptics, protagonitzen aquest moviment per intentar guanyar amb claredat les eleccions i aturar el creixement de la formació de dretes, i també euroescèptica Partit per la Independència del Regne Unit, que va ser la sorpresa dels comicis del 2004, on va aconseguir 10 eurodiputats (per 27 del Partit Conservador). D'aquesta manera, la formació de Cameron no tindrà el PP de Mariano Rajoy com a aliat i això el porta a recomanar als 800.000 residents britànics a l'Estat espanyol que no li donin suport en les citades eleccions.

Ara bé, la nova aliança dels tories a l'Estat espanyol és, com a mínim, curiosa. Aquest dimarts, l'eurodiputat Daniel Hannan [a la imatge] protagonitzarà una roda de premsa a Madrid al costat de Rafael López-Diéguez, secretari general d'Alternativa Española (AES). Hannan demanarà als residents britànics, la majoria ubicats a la demarcació d'Alacant i a les Balears i votants conservadors, que votin AES. Els conservadors saben que per tenir grup parlamentari propi a Estrasburg necessiten més de 20 diputats, que segur que sumaran, però que han de ser representatius de vuit estats. Després de tancar acords amb formacions de la República Txeca i Portugal, l'aliança amb AES respon a l'esperança de sumar els prop de 300.000 vots que li donarien un eurodiputat a l'Estat espanyol i que els facilitarien la tasca de formar grup.

L'aposta sembla arriscada, ja que els resultats electorals d'AES han estat sempre desastrosos. Sorgida el 2003, la formació ultradretana és antiavortista, defensora de la família tradicional i de la unitat d'Espanya. El fet que el seu líder sigui gendre de Blas Piñar, històric franquista i diputat al Congrés del 1979 al 1982, ja diu molt de la seva ideologia. En les darreres eleccions generals, AES només va sumar 7.000 vots a tot l'Estat al Congrés i 20.000 al Senat.