Virus publica un llibre sobre Murray Bookchin i les polítiques de l'ecologia social


Virus editorial acaba de publicar el llibre Las políticas de la ecología social: municipalismo libertario, de fet una llarga entrevista de l'anarquista Janet Biehl a Murray Bookchin, presentada en forma de manual divulgatiu, tot fornint-nos de manera sintètica el conjunt d'idees que conformen el pensament de Bookchin entorn del tema del municipalisme llibertar amb l'objectiu d'obrir el debat i esbossar una sèrie de propostes d'actuació per començar a desenvolupar formes de participació directa i efectiva a escala municipal.

En un món en el que més que mai es deixen sentir els efectes de l'acumulació i depredació capitalista global sobre el medi ambient i les estructures socials, i amb un sistema de partits absolutament desacreditat, davant la manca d'altres alternatives tangibles, tornen a cobrar força idees que, com les de Bookchin, intenten cercar vies immediates d'actuar i transformar la societat, sense renunciar a lo principal: un món sense jerarquies, repartiment igualitari de la riquesa, producció descentralitzada ia escala local, i capacitat de decisió irrenunciable sobre nosaltres i el nostre medi.

Murray Bookchin (Nova York 1921-Burlington 2006), és un dels principals referents en l'actualització teòrica i pràctica del moviment llibertari. Comunista en la seva joventut, amb clares postures antiestalinistas des d'un principi, el 1939 seria expulsat del Partit Comunista. Actiu trotskista durant els anys 40, després de la vaga de General Motors de 1948, Bookchin es decantaría pel socialisme llibertari, realitzant importants aportacions, en les que va intentar adaptar la tradició llibertària als nous temps, creuant amb la preocupació per l'ecologia i l'explotació de recursos. Fundador de l'Institut per l'Ecologia Social de Vermont, va ser professor al Rampa Collage de Nova Jersey, i va publicar llibres que avançaven molts dels problemes que avui són ineludibles: The problem of Chemicals in food, Our Synthetic enviroment, Crisi in our Cities, Ecologist and Revolutionary thougt i Towards a Liberatory Technology

Janet Biehl. Anarquista nord-americana, s'ha convertit en les últimes dècades en un dels referents imprescindibles per al coneixement del municipalisme llibertari. Estreta col laboradora de Bookchin des de mitjans dels anys 70, junts van elaborar entre els anys 1987 i 2000, la revista Green Perspectives, de la qual es van publicar 30 números. A més del llibre que ara presentem, Janet Biehl ha publicat nombrosos articles i ha estat entrevistada sobre qüestions relacionades amb el municipalisme llibertari o l'ecofeminisme.

Font: Ecodiari