El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo (ICV-EUiA), va exposar el projecte del complex De Campdorà en una jornada organitzada per la cambra de Comerç



El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo (ICV-EUiA), va exposar el projecte del complex De Campdorà en una jornada organitzada per la cambra de Comerç de Girona titulada “Les oportunitats de valorització de residus”. En la seva conferència va assenyalar que en un estudi elaborat fa uns anys s'exposa que Girona és el municipi més adient on s'ha de posar la planta, en base als recorreguts dels camions a l'hora de fer la recollida de la brossa. A més, el maig del 2004 la Diputació de Girona, i el Consell Comarcal, van impulsar un estudi perquè Campdorà acollís les instal·lacions. Les dues institucions, a més de l'Ajuntament de Girona, van fer un estudi per definir les necessitats que en matèria de tractament de residus tenia el conjunt del Gironés. Posteriorment, el Consell Comarcal va exigir que s'ubiqués a Girona, ja que generava el 70% dels residus.

Enric Pardo va explicar que de fet, no es tractava d'una nova planta, sinó de la modernització de l'actual. L'actual es tirarà a terra, i la nova es construirà a l'altra costat de la planta depuradora, tot plegat, integrat en un macrocomplex de diferents edificis que inclou processos per donar valor als residus que hi arribin. El pressupost global del complex s'estima en cent milions d'euros. El representant municipal va explicar que la planta, a més, tractarà pràcticament la mateixa quantitat de residus que l'actual infraestructura, amb un marge d'escreix d'un vint per cent per donar resposta al creixement poblacional.

Tot i que actualment només hi aboquen tres municipis (Girona, Salt i Sarrià) i que en la futura planta la utilitzaran els 27 municipis del Gironès, el regidor va explicar que la millora tecnològica i la diversificació de tractaments possibilitarà que el nou complex pugui tractar els residus de Girona i els de la comarca sense increments de capacitat d'incineració.

També va explicar, que encara cal un esforç de tots els municipis en el reciclatge, per garantir no haver d'augmentar les quantitats a incinerar i va negar que, en un futur, la comarca del Pla de l'Estany pugui acabar utilitzant el complex de Campdorà. "Miren més cap a la Garrotxa", va indicar.

El calendari per a la construcció del complex s'iniciarà en breu amb diferents tramitacions urbanístiques i la redacció dels projectes de les diferents plantes, que ocupen un total de 54.000 metres quadrats. A finals del 2010 es preveu fer les primeres adjudicacions (en farà en diferents lots per buscar empreses especialitzades). Es calcula que les obres acabaran a finals de l'any 2012 i que entrarà en funcionament durant l'any 2013.