El Complex Tecnològic de Gestió de Residus de Campdorà serà un referent modèlic.



L'acord entre l'Ajuntament i l'Agència de Residus suposa una inversió superior a 100 milions d'euros del Govern de la Generalitat, i es preveu que entri en funcionament el 2013.

El Pla territorial sectorial de residus municipals 2005-2012 aprovat recenment, planifica i racionalitza la planificació de les instal·lacions de residus arreu del territori català. Vol acconseguir l'autosuficiència dels diferents àmbits territorials reduïnt els desplaçaments dels residus.

El complex tecnològic de gestió de residus de Campdorà donarà servei a 175.000 habitants i disposarà de diferents tipus d'instal·lacions per garantir la màxima recuperació i valorització abans del seu destí final.

Així doncs, es construirà una planta de tractament de fracció orgànica per fer-ne compost i energia. Es tirarà endavant una planta de tractament de la fracció resta (aquells resiuds que no es recullen selectivament), on es recuperaran tots aquells materials que poden tornar al cicle productiu, garantint el màxim aprofitament dels recursos. També s'adequarà espai per tractament de voluminosos (mobles vells...) i espais per transferir a altres plantes els residus de paper - cartró i d'envasos de vidre.
El fonament de les actuacions en matèria de residus és generar menys residus i obtenir més recuperació.

La nova deixalleria de Campdorà serà autosuficient i integrada en el paisatge

El nou complex tecnològic de gestió de residus de Campdorà incorpora millores que el fan innovador. Per una banda, s'ha dissenyat perquè l'excés d'energia que es genera en la incineració de recursos s'aprofiti per fer funcionar la depuradora. També s'aixecaran talussos per tal que alguns edificis quedin 'camuflats' i l'impacte visual del complex –que estarà situat enmig d'una zona verda- sigui menor. Aquest parc incorporarà en un mateix recinte insta·lacions de tractaments per les diferents fraccions, una incineradora i una depuradora que donaran servei a 175.000 habitants de la comarca del Gironès. L'obra costa 100 MEUR aportats per la Generalitat i està previst que comenci a funcionar el 2013.

El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, ha explicat que l'excés d'energia tèrmica que hi ha durant el procés d'incineració s'usarà per fer funcionar la depuradora i que també treballen amb d'altres experiències similar per aconseguir que tot el complex sigui autosuficient. Pardo ha avançat també que la matèria orgànica s'emmagatzemarà en unes sitges cobertes per tal de generar biomassa que també ajudarà al funcionament de la planta.

Aquest nou complex d'infraestructures de gestió de residus consistirà en la construcció d'instal·lacions per tractar la fracció orgànica recollida selectivament (restes de menjar i vegetal), la fracció resta (residus barrejats que encara contenen materials recuperables), els voluminosos (mobles, sofàs, entre d'altres.), la incineradora i la depuradora. El complex s'adapta a les directrius europees en matèria de gestió de residus.

Aquest complex serà un referent en la gestió de residus a tot Catalunya i suposa diversos avantatges respecte les instal·lacions actuals (depuradora i incineradora). Un d'aquest és, a banda de l'autosuficiència, que totes les instal·lacions per tractar residus estan allà mateix i s'eviten així els desplaçaments de residus i que es poden reordenar els fluxos de residus existents. A més també s'han dissenyat un seguit de talussos que taparan els edificis més baixos per tal de reduir l'impacte ambiental. També es plantaran arbres a l'entorn del complex perquè els edificis quedin mig tapats.

D'altra banda, també s'ha decidit traslladar l'actual incineradora cap a un sector més allunyat del nucli de Campodrà on actualment es troba, per recuperar aquest espai i convertir-lo en una zona verda. A més, un dels tècnics del projecte, Joan Roig, ha explicat que enlloc de deixar visibles els tubs del complex quedaran amagats per fer que el complex sigui 'mimètic' amb l'entorn. Un altre objectiu del projecte és garantir la màxima recuperació i valorització dels residus abans del seu destí final.

El complex també disposarà d'un sistema de bioassecat de residus que permet tractar més zones. Si actualment la depuradora tracta fins a 50.000 tones de matèria orgàntica l'any, amb el nou complex es podria arribar a tractar unes 73.000 tones que, després de ser assecades, quedaran reduïdes a 50.000 tones.

Girona té un índex de recollida selectiva que l'any 2007 es va situar en el 41%, fins i tot per sobre de la mitjana catalana.

Font: Diari de Girona