Presentació del Pla Integral del poble Gitano a Catalunya


Ahir al vespre va ser presentat al Centre Cívic Onyar el Pla Integral del poble gitano a Catalunya, amb la presentació del Tinent d'Alcalde de Polítiques Socials, Joan Olóriz, i la posterior explicació a càrrecs de representants de la Generalitat de Catalunya. Olóriz va destacar la importància de fer el lligam entre lo específic del poble gitano amb la mà oberta que tendeixen els veïns amb els que conviuen, posant com exemple les múltiples activitats que es realitzen al Centre Cívic del barri en les que participen activament els veïns i veïnes del barri, tant paios com gitanos. Una convivència que demostra que la tradició gitana i la novetat no estan en contradicció i que és necessari compaginar per tal que totes les realitats de Catalunya quedin representades.


El Pla integral del poble gitano a Catalunya és el fruit d'un procés que neix del diàleg entre persones gitanes i no gitanes, societat civil i persones vinculades a la nostra política en el marc d’una comissió parlamentària per al reconeixement oficial de la cultura gitana i les seves aportacions a casa nostra. A partir del dia 21 de novembre de 2001, en el qual el Parlament de Catalunya reconeix la cultura gitana i els seus valors, s’obre un ventall de possibilitats que es concreten en un estudi sobre la població esmentada, i la situació en què es troba, per poder iniciar un pla d’actuacions idoni perquè les persones gitanes a Catalunya arribin a la igualtat desenvolupant la seva diferència, els seus trets culturals i identitaris.


El desenvolupament d’aquest Pla ha estat una trajectòria compartida, com ho va ser des de l’inici, entre els diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, les organitzacions i les entitats gitanes, les institucions i els ens locals, les organitzacions de l’àmbit social, sindical, cultural, universitari, etc. Les propostes i actuacions que es presenten han estat generades a partir de les conclusions de l’Estudi sobre la població gitana de Catalunya i les aportacions de tots els agents implicats abans esmentats, entre tothom i amb totes les veus. És la força dels arguments la que arriba a la presentació d’un pla que es desenvoluparà durant el període 2005-2008.


El Pla integral del poble gitano a Catalunya té com a objectiu combatre, des d’una perspectiva global, la situació de desigualtat que pateix la població gitana a Catalunya, per tal que es pugui equiparar socioculturalment i econòmicament amb la societat general catalana de la qual forma part, i, alhora, promoure i reconèixer els trets culturals que són propis d’aquest col·lectiu. Dues són les línies prioritàries, d’una banda, que les persones gitanes puguin arribar a equiparar les seves possibilitats d’accés i promoció en el mercat laboral, accés a l’habitatge, promoció educativa i accés a la universitat, promoció de joves i dones, actuacions transversals que permetin visibilitzar les persones gitanes en tots els àmbits de la nostra societat. D’altra banda,
la possibilitat que el poble gitano a Catalunya pugui desenvolupar, mantenir, estudiar i difondre la seva cultura i la seva llengua.


Podeu consultar el Pla Integral complet fent click aquí