Creix la pressió ecologista per tancar la nuclear de Garoña


Diverses organitzacions demanen al Govern del PSOE que ignori la petició del CSN i compleixi el seu programa electoral
La decisió del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) de demanar que la vida útil de la central nuclear de Garoña (Burgos) es prolongui 10 anys més ha encès les alarmes en els grups ecologistes, que han optat per redoblar la pressió sobre el Govern del PSOE perquè compleixi el seu programa electoral i tanqui la central. Amics de la Terra, WWF, Greenpeace, Ecologistes en Acció i SEO/Birdlife exigeixen a l'Executiu Zapatero que tanqui de manera immediata la central de Garoña, que acaba el permís d'explotació el proper 5 de juliol.

"Demanem al Govern socialista i al seu president que siguin coherents amb els seus compromisos, que ordeni sense més demora el tancament immediat i definitiu de la central nuclear de Garoña i no cedeixi a les pressions del lobby nuclear i de Nuclenor, que només busca satisfer els seus interessos econòmics explotant una central nuclear obsoleta i perillosa (però sobradament amortitzada), sense importar-los posar amb això en risc la salut de la població i el medi ambient i obstaculitzar la implantació d'un sistema energètic 100% renovable", han manifestat els responsables d'aquestes organitzacions en roda de premsa celebrada aquest dilluns a Madrid.


Els ecologistes consideren que la petició del CSN era un "secret a veus" i consideren que demanar la prolongació de la vida de Garoña és una "decisió política" i no "tècnica", atès que l'organisme ha ignorat "les seves pròpies exigències tècniques". Les diferents organitzacions reunides aquest dilluns han afegit que sense aquesta central el subministrament elèctric "seguirà estant totalment garantit". De fet, la contribució energètica de la central és escassa (el 1,2% del total, el 2007) i està sobradament compensada per l'aportació de les energies renovables (aquestes van aportar en 2007 un 23% del total de l'electricitat generada). Finalment, els grups ecologistes apunten que el funcionament de Garoña és "perillós", fins al punt que és coneguda com la "central de les mil i una esquerdes".

El debat sobre el futur d'aquesta central ha arribat a l'executiu estatal, on hi ha partidaris del tancament, com el mateix Zapatero, i partidaris de la seva continuïtat, com ara el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, que tindria l'aval de Felipe González i Joaquín Almunia.