La coalició ICV-EUiA fa una crida per construir un espai polític roig i verd a Europa per "aturar l´ofensiva conservadora i neoliberal"

Avui han comparegut en roda de premsa per a valorar el resultat electoral el coordinador general d´EUiA, Jordi Miralles, el president d´ICV, Joan Saura, l´eurodiputat Raül Romeva i la candidata número 2 a les europees, Núria Lozano

A la roda de premsa posterior al Consell de Govern de la coalició ICV-EUiA per a valorar el resultat obtingut a les eleccions europees, el coordinador general d´EUiA, Jordi Miralles, ha comparat l´anàlisi fet amb “una carpeta amb diversos arxius, uns preocupants i d´altres positius”. Així, el primer ´arxiu´ contindria el fet que d´aquests comicis n´ha sortit “una majoria política de dretes a Espanya i a la UE” i que, per tant, “la sortida institucional a la crisi passarà per forces conservadores” amb les conseqüents “repercussions negatives en matèria econòmica, social i mediambiental”.

Segons Miralles, la coalició “prenem nota del desgast de la socialdemocràcia a l´Estat espanyol i al conjunt d´Europa”, tot i que ha lamentat que això no s´hagi traduït en un increment dels resultats “de l´esquerra, com la nostra”. El coordinador general d´EUiA i vicepresident del grup parlamentari d´ICV-EUiA ha afegi que “aquest desgast ha anat a parar a l´abstenció i a sortides no relacionades amb els interessos de les formacions d´esquerres”.

Per tant, en paraules del coordinador general d´EUiA, “tenim feina a fer per recuperar els desgastos”, i ha afegit “ens preocupa l´abstenció, la participació tant baixa al conjunt de l´UE”, que ha definit com un efecte i no una causa: “El problema és que la política en majúscules s´ha allunyat de bona part de la ciutadania, són els tics de la malaltia que pateix la democràcia en el sí de l´UE”, ha assegurat Miralles. Segons el dirigent d´EUiA, “en són més responsables altres que no pas nosaltres”, tot i així ha plantejat el repte de la coalició d´avançar per aconseguir augmentar la participació, tant a la societat com a les urnes. Miralles no ha deixat passar l´ocasió de carregar responsabilitats a certs grups mediàtics i alguns dissenyadors de campanyes que han primat “la politiqueria” i ha insistit que cal “recuperar la política amb majúscules”.

D´altra banda, el coordinador general d´EUiA s´ha referit a l´”arxiu positiu”, que conté l´objectiu d´ICV-EUiA i IU que s´ha complert: mantenir la representació al Parlament Europeu amb la revalidació dels seus dos eurodiputats, Raül Romeva i Willy Meyer. En aquest sentit, Miralles ha afirmat que la coalició està preparada per “mantenir la intensitat de la campanya de proximitat” portada a terme en aquestes europees i donar-se “impuls d´aquí a les municipals”.

Miralles també ha volgut destacar que a Catalunya “les forces d´esquerres som majoritàries”, tot i que ha fet èmfasi en què “algunes coses hauran de canviar”, doncs totes les que conformen el Govern d´Entesa (PSC, ERC i ICV-EUiA) “hem baixat en percentatge i vots”. El dirigent d´EUiA ha aprofitat per enviar un avís al president Zapatero: “”Les travetes a Catalunya tenen conseqüències electorals” i ha acabat dient que “les eleccions han passat però la crisi continua” i que, per tant, la coalició “seguirem treballant, a la societat i a les institucions, per a fer arribar les nostres propostes d´esquerres per a combatre la crisi de dretes”.

Saura proposa que les forces del Govern d´Entesa obrin un període de reflexió

Per la seva part, el president d´ICV, Joan Saura, ha proposat que els partits polítics que formen el Govern català “obrin un període de reflexió” després dels resultats del 7-J -tot i que ha subratllat que la coalició ICV-EUiA és la formació que menys ha baixat, un punt, respecte les eleccions europees del 2004: “Som els que menys hem perdut, hem mantingut uns resultats molt dignes”.

Saura ha posat l´èmfasi que amb la suma de vots d´ICV-EUiA, PSC i ERC en les eleccions europees “hi ha una majoria d´esquerres” a Catalunya però ha advertit del cost de no tancar un acord de finançament i d´una retallada de l´Estatut.

En la roda de premsa, Saura també s´ha mostrat preocupat per l´índex d´abstenció en aquestes eleccions i molt especialment a Catalunya i, en aquest sentit, ha argumentat que no tenir encara un acord de finançament ha tingut efectes sobre el nivell de participació.

Romeva aposta per seguir divulgant l´activitat al Parlament Europeu



Arribat el torn del nostre eurodiputat, Raül Romeva s´ha mostrat “satisfet” amb els resultats d´ICV-EUiA perquè “se´ns ha renovat la confiança” i s´ha compromès a treballar per construir un espai polític roig i verd a Europa per aturar la “deriva” conservadora. En aquest sentit, ha criticat “la incapacitat de la socialdemocràcia” per resistir la pujada de la dreta: “Davant la fragilitat de la socialdemocràcia cal construir un espai necessari a escala europea d´esquerres i ecologista per aturar l´ofensiva conservadora i neoliberal”.

“L´ascens de l´extrema dreta posa de manifest més que mai la necessitat d´una formació com ICV-EUiA a l´hora d´influir per aturar determinades iniciatives com la de les 65 hores que ara pot tornar-se a posar a debat”, ha alertat Romeva, que ha destacat que la sisena força a Catalunya hagi estat el vot en blanc.

Romeva ha demanat també un esforç dels eurodiputats catalans i espanyols, però també dels mitjans de comunicació, per explicar i divulgar l´activitat del Parlament Europeu durant els pròxims cinc anys .

A la roda d´avui també ha estat present la candidata número 2 de la coalició i responsable de Món del Treball d´EUiA, Núria Lozano.