reunió del Consell Municipal de Sostenibilitat de Girona



La reunió del Consell Municipal de Sostenibilitat de Girona que es va fer ahir al vespre a Can Ninetes va valorar positivament la gran majoria d'indicadors que serveixen per valorar l'estat de salut del medi ambient a la ciutat. Tanmateix, l'evolució de la qualitat de l'aigua dels aqüífers va en augment els darrers anys, tot i que els índexs encara són molt acceptables, ja que els elements químics detectats estan molt per sota del que permet la llei.
L'estudi comprova el nivell de nitrats i la conductivitat a partir de les dades del pou municipal de la Devesa, on hi la l'aqüífer principal del municipi. La tendència és disminuir els valors. Tot i això, la conductivitat fa tres anys que puja. Ha passat de 560 uS/cm a 698. El màxim permès és de 1000 uS/cm. La conductivitat indica el contingut dels materials en suspensió i dissolució en l'aigua. Pel que fa a nitrats, el màxim permès es de 50 mg/l. El 2007 l'aqüífer estava en 19 mg/l i l'any passat va pujar fins als 26 mg/l.
Aquesta és una de les poques dades negatives de tots els indicadors que serveixen per avaluar en quin punt estan les fites o objectius marcats. Creix, per exemple, el nombre d'edificis públics que utilitzen l'energia renovable ( (eren dos l'any 1998 i ara ja en són 16), baixa l'abastament d'aigua (eren 294 litres per habitant i per dia l'any 1998 i ara són 201), baixa el consum de l'aigua domèstica (ara és 157 litres per habitant i dia i el 2001 era de 201), baixa el nombre de quilos de residus al dia per cada habitant (el 2004 era d'1,55 i ara és d'1,31) i puja la recuperació de residus municipals (el 1998 només es recuperava el 6,93% i ara és el 38,64%). Els transport públic que s'usa més i el nombre de denúncies per sorolls que han baixat són altres indicadors.
Les fites que reben pitjor nota són l'intent per fer pactes municipals i supramunicipals que redueixin els desplaçaments provats contaminants mitjançant una xarxa de transport sostenible i funcional. Tampoc es considera adient el model de sistema urbà ni la introducció de criteris per a una nova cultura de l'aigua, ni l'augment de les energies renovables en detriment de les no renovables, així com els passos per disminuir la contaminació atmosfèrica, acústica i electromagnètica a escala local i contribuir a disminuir les emissions de gasos relacionats amb l'efecte hivernacle.
En canvi, la gestió dels espais naturals i zones verdes, la potenciació de les 3R (reciclar, reutilitzar i reduir), la promoció del coneixement i participació en el marc d'una ciutat educadora, fomentar la integració des del repte per la diversitat per mitjà de polítiques actives d'educació, habitatge, ocupació i cultura, i la transformació de les polítiques de cooperació internacional per generar una societat sostenible, reben bona puntuació.

Font: Diari de Girona