l'Ajuntament de Girona, la Creu Roja, Càritas i el Banc dels Aliments van firmar ahir un conveni per obrir al setembre una botiga solidària d'aliments


Tal com es va avançar el més de maig (El tinent d'alcalde de Polítiques Socials, Joan Olóriz, anuncia la creació de botigues socials per afrontar els casos de pobresa extrema) Aquest dilluns s’ha signat un acord impulsat des de l’àrea de politiques socials de l’ajuntament de Girona amb Caritas, Creu roja i el Banc d’aliments per obrir al setembre una botiga de distribució solidària d'aliments, que estarà situada a la ronda de Pedret, número 2. Les obres van a càrrec del consistori gironí, propietari de l'immoble i que també sufragarà les despeses de manteniment de la botiga.

Els usuaris seran persones derivades des dels serveis socials del municipi o per informes de la Creu Roja i Càritas. La gestió de la botiga solidària anirà a càrrec de Càritas. En alguns casos, els usuaris rebran els aliments de manera gratuïta, mentre que en altres hauran d'abonar una quantitat simbòlica i sempre dins les possibilitats econòmiques que tingui la família, que quedaran establertes pels informes de derivació al centre de distribució.

Les obres del local on hi haurà la botiga de Girona es preveu que s'acabin durant l'estiu i la previsió de les entitats és que s'obri durant el mes de setembre. Els responsables de Càritas, de la Creu Roja i dels serveis socials de l'Ajuntament de Girona posen en relleu que la crisi econòmica està suposant que nous perfils de ciutadans es trobin en situacions complicades i en risc d'exclusió social. Unes complicacions que en alguns casos acaben comportant que tinguin dificultats per garantir un àpat. En la memòria de Càritas del 2008 també s'alertava que va triplicar les ajudes per aliments bàsics per la situació de crisi. Totes les parts del nou projecte social van confirmar que la voluntat és que la botiga es tanqui un cop s'hagi superat la greu situació econòmica actual. El conveni és d'un any prorrogable si calgués.

La crisi econòmica té els seus efectes directes sobre les famílies i el president del Banc dels Aliments de Girona, Oriol Ribot, va admetre que en els 20 anys d'existència mai s'havien trobat amb una situació com ara. El vicepresident de l'entitat, Frederic Gómez, va detallar: «Hem multiplicat per quatre l'entrega d'aliments, però encara així tenim més dèficit que no teníem l'any passat.»

+Info: El Punt, Diari de Girona