Izquierda Unida - Iniciativa per Catalunya Verds- EUiA (IU-ICV-EUiA) ha presentat aquesta setmana, juntament amb WWF Espanya, Ecologistes en Acció, Greenpeace i CC.OO, una Proposició de Llei (PL) al Congrés dels Diputats sobre Fiscalitat Ambiental. L'objectiu és escometre canvis en l'actual marc normatiu fiscal introduint criteris ambientals en els impostos existents, creant nous impostos i reformant amb criteris ambientals la fiscalitat de les hisendes locals.
En concret, aquesta Proposició de Llei preveu nous impostos sobre l'energia nuclear, l'abocament i la incineració de residus i les bosses de plàstic d'un sol ús, que se sumen a modificacions en altres impostos existents sobre hidrocarburs, matriculació, impost de societats, IRPF i IVA. Pel que fa a les hisendes locals, es proposa modificar les taxes de residus, l'impost de circulació, l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres i l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE).
Una mesura per provocar el canvi
Els promotors de la PL asseguren que amb aquesta iniciativa es pretén gravar en major mesura les activitats més contaminants, eliminar certs beneficis fiscals ambientalment injustificables i bonificar les pràctiques més sostenibles. L'objectiu fonamental i prioritari de la proposta és modificar comportaments dels ciutadans i les empreses en el consum de béns i serveis, substituint els de major impacte ambiental i emissions de CO2 per altres de menor impacte i més eficients energèticament.
També es busca promoure sistemes de transport i usos del sòl "més sostenibles", com el transport públic i vehicles menys contaminants, rehabilitació, agricultura més sostenible, energies renovables i inversions ambientals.
Per això, asseguren que aquesta iniciativa no té per objectiu incrementar la recaptació, sinó actuar sobre les vies per les quals s'obté, afavorint una economia més sostenible. D'aquesta manera, la recaptació augmenta en alguns casos (hidrocarburs, energia nuclear, abocament i incineració, bosses de plàstic, pernocta, canvi d'ús del sòl, taxes de residus ...), però disminueix en altres (impost de societats, IAE , IRPF...). En altres casos, com l'IVA o els impostos de matriculació i circulació, la recaptació augmentarà o disminuirà en funció del tipus de productes objecte de gravamen.
Modificacions en impostos existents
Algunes de les modificacions que s'introdueixen en els impostos actualment existents són:
- Impost sobre hidrocarburs: s'elimina l'exempció que fins ara tenia per als vols domèstics, s'augmenten les tarifes del fueloil i es busca la convergència de tipus entre el gasoil i la gasolina.
- Impost de matriculació: s'elimina l'exempció de l'impost de la que gaudien fins ara totes les embarcacions d'esbarjo i les aeronaus. En els vehicles i motocicletes es reforça el vincle entre el tipus impositiu i les emissions de CO2, augmentant el nombre de categories existents i tenint en compte altres formes de contaminació per mitjà de les categories euro.
- Impost de societats: s'introdueixen deduccions per inversions d'estalvi d'energia i aigua i en despeses per afavorir la mobilitat sostenible dels treballadors.
- IRPF: s'introdueix una deducció per adquisició d'abonaments de transport públic per part dels treballadors.
- IVA: s'aplicaria el tipus normal en comptes del reduït a serveis com la fumigació de plantacions o el transport aeri i s'aplicaria, però, l'IVA reduït a les rehabilitacions i habitatges protegits.
Els nous impostos
La Proposició de Llei planteja la creació dels següents impostos:
- Un impost sobre l'energia nuclear i l'emmagatzematge de residus radioactius, la recaptació es destinaria en part a un fons per al desenvolupament alternatiu de les zones on s'ubiquen les centrals.
- Un impost sobre l'abocament i la incineració de residus, els ingressos es cedirien a les CCAA, amb excepció de les CCAA que ja el tenen establert.
- Un impost sobre les bosses de plàstic d'un sol ús, semblant a l'establert per Irlanda.
- Un impost sobre el canvi d'ús del sòl, la finalitat del qual és desincentivar la urbanització excessiva gravant les actuacions de nova urbanització i afavorint un urbanisme compacte. La recaptació es destinaria al Fons per al Patrimoni Natural i la Biodiversitat creat per la llei 42/2007.
- Un impost sobre substàncies d'elevat nivell de preocupació, com les classificades per la normativa com a carcinògens, mutagènics o tòxiques per a la reproducció, per afavorir el consum de substàncies alternatives menys danyoses per a la salut humana i laboral.
Canvis en la hisenda local
Pel que fa a les hisendes locals, els impostos es modificarien de la següent manera:
- Les taxes de residus es definiria amb criteris ambientals.
- Els tipus de l'IBI s'establirien en funció del certificat energètic de l'edifici i la segona residència tindria un recàrrec.
- L'impost de circulació s'establiria també en funció de les emissions de CO2 i les categories euro.
- En l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres es diferenciaria entre les de sòl urbà consolidat o edificat i les unifamiliars i es bonificaria l'aprofitament d'aigües grises. Similar distinció s'aplicaria en l'impost de plusvàlues.
- Es defineix un impost sobre la pernocta, que gravaria l'estada als allotjaments turístics, que es podria aplicar voluntàriament per part dels ajuntaments.
- Pel que fa a l'IAE, s'eliminaria la bonificació que ara tenen les empreses allunyades del nucli urbà, i es bonificarien aquelles empreses amb transport col·lectiu o pla de mobilitat, o amb sistema de gestió ambiental EMAS.
Més informació: consulta el text sencer de la Proposició de Llei sobre Fiscalitat Ambiental (PDF)
Participa: estaries d'acord amb una reforma de la fiscalitat amb criteris ambientals?