El Govern alerta d'una onada de calor els propers tres dies


La previsió meteorològica pels pròxims dies alerta de risc d'onada de calor a diversos punts dels Països Catalans. L'arribada d'una massa d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica farà pujar la temperatura arreu de Catalunya, sobretot entre avui i divendres. L'augment tèrmic es notarà especialment a les comarques interiors del país, i alguns indicadors asseguren que es podria superar els 38°C a Lleida; els 36,5°C a Girona; 33,1°C a Barcelona i els 31,3°C a Tarragona. A l'alerta d'onada de calor cal afegir-hi la possibilitat d'incendis forestals, que segons el Departament de Medi Ambient podrien provocar-se degut a les altes temperatures i la baixa humitat relativa, principalment les hores centrals del dia.
Aquesta massa càlida començarà a retirar-se durant el cap de setmana. Les prediccions a mitjà termini indiquen que la temperatura iniciarà una davallada més clara a partir d'aquest pròxim diumenge. Durant la onada de calor, cal destacar que les nits també seran molt càlides: en molts punts del litoral les mínimes nocturnes no baixaran dels 22 ºC.

D'altra banda, la Direcció General de Protecció Civil ha activat, a les 15.00 hores d'aquest dimarts, la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per l'onada de calor que afectarà a Catalunya a partir de demà dia 1 de juliol, fins el proper divendres 3 de juliol. El Pla s'ha activat per les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, i per la informació del Departament de Salut d’activació de la fase 2 d'alerta del Pla d’actuació per prevenir els efectes de calor sobre la salut (POCS).

Elevat risc d'incendis

Per altra banda, el Departament de Medi Ambient ha alertat de l'elevat risc d'incendis que patirà Catalunya durant els pròxims tres dies, precisament a causa d'aquesta onada de calor que ha d'arribar. Per aquest motiu recomanen extremar les precaucions entre la ciutadania, evitant treballs amb estris que puguin generar guspires a les hores centrals del dia, perquè podrien provocar un incendi. Entre aquests treballs, destaquen els de recol·lecció de cereal, una activitat que ha estat l'origen de diversos incendis agrícoles i forestals d'aquest any. D'altra banda, recorden que del 15 de març al 15 d'octubre està totalment prohibit fer foc en terreny forestal.