ICV i EUiA participen a la concentració unitària de condemna al cop militar a Hondures



La trobada de protesta, convocada per vàries organitzacions socials, cíviques i polítiques catalanes, va tenir lloc a la plaça Sant Jaume, davant de l´Ajuntament de Barcelona. Un representant dels organitzadors va procedir a llegir un manifest unitari (que reproduïm més avall) en què s´exigeix el restabliment immediat de la democràcia i l´ordre constitucional al país centreamericà i la mediació dels governs espanyol i català. A la concentració també va prendre la paraula un activista peruà resident a Catalunya, que va aprofitar per a denunciar l´expoliació del territori dels indígenes per afavorir els interessos de les grans empreses petroleres. L´acte de denúncia va acabar amb vàries actuacions musicals d´artistes llatinoamericans.

A continuació reproduïm la declaració unitària i el llistat de sota-signants:

Les organitzacions socials, cíviques i polítiques de Catalunya sota-signants rebutgem el cop militar contra el president Zelaya, segrestat per un comando colpista i expulsat d´Hondures la matinada del 28 de juny.

Repudiem la interrupció del procés democràtic conquerit per les lluites socials i populars del poble hondureny. L´arribada a la presidència de Manuel Zelaya ha significat l´obertura d´un canvi polític més favorable a les necessitats de la població treballadora, camperola i pobre, així com l´inici d´un procés reformador democràtic.

Els pobles llatinoamericans i els seus governs progressistes estan protagonitzant transformacions socials que tenen repercussió en tot el món, desenvolupant òrgans de solidaritat i integració com l´ALBA, contraris als interessos dels grans monopolis i les oligarquies.

Aquest projecte, al què s´hi havia sumat Hondures, qüestiona els privilegis de l´oligarquia hondurenya. El cop militar organitzat pels grans empresaris i terratinents té com objectiu la conservació d´aquest privilegis, però els seus efectes en cas de consolidar-se i triomfar amenacen també amb fer retrocedir a Amèrica Llatina a un passat ja superat. En memòria d´aquestes lluites i resistències i en suport al poble hondureny, exigim:

Restabliment de la democràcia i l´ordre constitucional i de la Presidència legítima a Manuel Zelaya.

Que es respecti als dirigents socials i populars i s´aturi la repressió contra el poble hondureny.

Ple exercici democràtic de la població i que es mantingui el procés iniciat de consulta popular.

Llibertat d´expressió de tots els mitjans de comunicació silenciats pels colpistes.

Que s´apliquin les Resolucions de les Nacions Unides, de l´OEA i de la reunió dels països de l´ALBA a Managua.

Aixecament del toc de queda i càstig als colpistes.

Que el Govern de Zapatero i el de la Generalitat apliquin mesures efectives per a fer retrocedir el cop d´estat i ajudin a recuperar la democràcia a Hondures. Cridem a la ciutadania de Catalunya a expressar la solidaritat amb el poble d´Hondures que es mobilitza en condicions molt difícils contra el cop d´estat i a restar vigilants fins el retorn del President legítim Manuel Zelaya.

Primeres adhesions a la Declaració:

Assemblea Bolivariana de Catalunya, Asociación Apoyo Pueblos de Guatemala, Associació Socialisme XXI, Casal de Cuba a Barcelona, Comitè de Solidaritat Pobles Indígenes, CTA, Fundació CEPS, Entrepobles, FARGA, ICV, EUiA, Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Marxa Mundial de Dones, Moviment de Brigadistes, PCPC, Plataforma Aturem la Guerra, PSUC-Viu, Revolta Global, Trobada Alternativa de Nou Barris.