El Parlament de Catalunya aprova la llei de culte


El Parlament de Catalunya ha aprovat la llei de culte que obliga a reservar sòl municipal per a finalitats religioses. Aquesta llei, pionera a l'Estat, pretén posar ordre a la proliferació de centres de culte que ha provocat l'arribada de població nouvinguda i ha estat aprovada gràcies als vots del PSC, ERC, ICV-EUiA i CiU, malgrat arribar al ple amb 48 esmenes de l'oposició. Així, a partir d'ara, els ajuntaments estan obligats a reservar espais municipals per a finalitats religioses i estableix un reglament per garantir la salubritat i les condicions de seguretat dels 3.449 centres religiosos catalans. La federació nacionalista s'hi ha sumat després d'eliminar el caràcter retroactiu de la norma, de manera que els centres religiosos ja existents no hauran de demanar llicència d'obertura, com hauran de fer alguns de nova creació en funció de criteris com l'aforament, sinó que tindran cinc anys per 'comunicar' que compleixen tots els requisits mínims únicament de seguretat.

El text va ser aprovat pel govern català el 2007 i preveu que els plans d'ordenació urbanística municipal incloguin zones qualificades com a equipaments comunitaris per a usos de caràcter religiós, punt que ha provocat l'oposició d'alguns consistoris. A més, també preveu mesures sancionadores com el tancament i el desallotjament de locals de concurrència pública si no disposen de llicència municipal d'obertura. La nova llei de culte també preveu que les administracions garanteixin el tractament “igualitari i no discriminatori en les cessions i autoritzacions d'aquest tipus d'equipaments i espais públics”.

La directora d'Afers Religiosos, Montserrat Coll, ha destacat que 'aquesta llei era necessària per garantir el dret a l'exercici de la llibertat religiosa i la llei ho fa dient que els ajuntaments han de preveure sòls d'equipaments comunitaris on s'admetin els usos religiosos'. Dels 3.349 centres de culte que hi ha a Catalunya, 2.500 són catòlics; 453, protestants; 169, islàmics, i 150 dels testimonis de Jehovà. La religió que té menys representació és la jueva, que té només quatre sinagogues. Per a l'elaboració del projecte de llei, el govern s'ha reunit amb 27 entitats religioses.