"la sanció serà el menys important perquè el propietari tindrà, a més, una responsabilitat civil"


El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de Girona, Enric Pardo, va explicar ahir que el consistori està valorant les sancions que es poden imposar al propietari del gos que va dilluns va atacar una nena a la zona del carrer del Carme. Segons va avançar Pardo, «és aviat per dir si es multarà o no» i s'haurà d'esperar a veure el resultat de la investigació policial. «Haurem de determinar per què aquest gos estava a Girona si està censat a Arenys de Mar i per què anava sense el seu amo i no portava morrió», va concretar el regidor gironí.

A banda d'això, Enric Pardo va ser contundent i va assegurar que «la sanció serà el menys important perquè el propietari tindrà, a més, una responsabilitat civil» després de l'agressió del gos a la menor.

Pel que fa a la via administrativa, Pardo va aclarir que s'hauran de valorar les infraccions que hagin pogut cometre els propietaris per saber quina sanció es pot posar, tenint en compte el que preveu l'ordenança municipal de tinença d'animals [vegeu peça]. El regidor va posar d'exemple que es pot multar si no s'ha notificat un canvi de domicili d'aquest animal i el gos era a Girona sense que l'Ajuntament ho sabés. També és sancionable si s'ha venut sense dir-ho a l'administració local i si l'animal anava deslligat i sense morrió, per exemple, però també caldrà veure si s'havia escapat. Cal recordar que aquests incompliments estan tipificats a la normativa local com a infraccions que poden ser greus, cosa que implicaria una multa d'import elevat.

«Hem d'esperar les diligències policials per saber si hi ha hagut negligència», va insistir Enric Pardo. El regidor de l'Ajuntament de Girona va aclarir, però, que ara el més important és que la nena es millori. «El que sabem és que tot i que està greu, evoluciona favorablement i després que hagi estat operada passarà a planta», va dir Enric Pardo.

Multa de 6.000 euros

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Girona, Enric Pardo, va explicar ahir que les multes previstes per la normativa municipal són d'un import molt elevat i que fins ara s'han impostat sancions que han arribat als 5.000 o als 6.000 euros per acumulació de diverses infraccions. De fet, les primeres multes posades per l'Ajuntament en compliment de l'ordenança de tinença d'animals es van posar a propietaris que tenien gossos perillosos sense censar. Aquesta ordenança gironina preveu que aquest tipus d'animals potencialment perillosos han d'anar obligatòriament lligats amb cadenes de menys de dos metres, que no siguin extensibles i que tampoc ocasionin lesions al gos. També és indispensable que els animals portin morrió i que estiguin inscrits en el cens d'animals potencialment perillosos. No disposar d'aquest certificat administratiu pot comportar una sanció de 2.000 euros, la més cara que s'especifica en l'ordenança municipal. A més, portar un gos d'aquestes races considerades perilloses sense morrió es considera una infracció molt greu.

47 gossos perillosos

L'Ajuntament de Girona assegura que té censats 47 gossos potencialment perillosos a la ciutat, dels 2.302 que n'hi ha en total, una quantitat que suposaria un 2% dels que hi ha registrats a la capital gironina. Segons el regidor d'Urbanisme, Enric Pardo, les sancions previstes són prou fortes per pensar que no hi ha un nombre gaire elevat de gossos d'aquest tipus sense censar, perquè ja a les botigues s'adverteix als propietaris de les conseqüències de no tenir tots els papers en regla. Tot i això, unes dades que es van fer públiques el 2006 parlaven d'un cens de 54 gossos perillosos davant els 152 que es calculava que hi havia realment. La Generalitat considera que hi ha, en concret, tretze races que són potencialment perilloses: bullmastiff, dòberman, dog argentí, dog de Bordeus, fila brasiler, mastí napolità, pit bull, de presa canari, rottweiler, terrier de Staffordshire i tosa japonès (vegeu gràfic). Però a banda d'aquestes, la legislació catalana també considera que podrien ser perillosos gossos que han tingut episodis d'agressions a persones o a altres gossos i animals que han estat ensinistrats per a l'atac i la defensa.

Els ajuntaments són els que poden imposar sancions

Els ajuntaments són l'administració competent a l'hora de donar les llicències per tenir un gos potencialment perillós i de sancionar incompliments en la normativa sobre tinença d'animals potencialment perillosos. Segons fonts de la Generalitat, els consistoris tenen aquesta competència des de l'any 2004, tot i que la legislació sobre el que es considera un gos perillós i els requisits que calen per poder tenir-ne un sí que els marca el govern català i també el govern de l'Estat espanyol. El fet que sigui cada ajuntament el que sancioni i el que faci les seves pròpies ordenances fa que sigui molt difícil tenir un cens del nombre de gossos considerats perillosos tant a àmbit gironí com català, ja que és cada municipi que en porta el control.

Llicència i assegurança

Per tenir en propietat un d'aquests gossos considerats perillosos, s'ha de demanar una llicència administrativa a l'ajuntament que quan s'atorga té una vigència de cinc anys, s'ha de tenir el carnet acreditatiu quan se surti a la via públic amb el gos i s'ha de pagar la taxa de tinença d'animals corresponent. Per obtenir aquesta llicència s'ha de passar un test físic i psicològic i no es poden tenir antecedents penals ni haver estat sancionat per infraccions amb gossos perillosos amb anterioritat.

A més, els amos d'aquests gossos han de tenir una assegurança que s'ha de presentar cada any a l'administració local i cal que es comuniquin les modificacions de qualsevol dada del propietari o del gos en qüestió. Les instal·lacions on estiguin aquests gossos perillosos també han de complir uns requisits de seguretat mínims.

Font: El Punt