Un mort en el frustrat retorn de Zelaya a Hondures



El president derrocat sobrevola l'aeroport de Tegucigalpa però s'acaba refugiant a El Salvador, des d'on titlla de "criminals" els colpistes
L'exèrcit d'Hondures ha impedit l'entrada al país del derrocat president Manuel Zelaya aquesta matinada, però la seva actuació també ha causat la primera víctima mortal des del cop d'Estat del passat 28 de juny: un jove de 19 anys. Després de llançar bombes de gas lacrimogen, l'exèrcit ha obert foc contra els milers de manifestants que esperaven Zelaya des de primera hora del matí als voltants de l'aeroport internacional de Tocontín, a Tegucigalpa. Ho feien com a resposta als intents de la multitud per prendre la pista d'aterratge de l'aeròdrom, segons la versió oficial. El mort és Obed Murillo, un jove de 19 anys que ha rebut un tret al cap.

En una mostra de la censura decretada pel Govern de facto encapçalat per Roberto Micheletti, que ha avançat en tres hores el toc de queda decretat per a aquesta nit, les televisions, ràdios i diaris han trigat hores a informar sobre el que han qualificat com un "intent de violar l'espai aeri". A les 16.30, el deposat mandatari, l'avió del qual es trobava a poca distància de Tegucigalpa, manifestava en una entrevista en directe a la televisió sud-americana que volia arribar al país per "evitar la repressió" contra els hondurenys i "oferir reconciliació" a l'exèrcit. Viatjava des de Washington acompanyat pel president de l'Assemblea General de l'ONU, Miguel D'Escoto.

Sobrevolant la pista d'aterratge, l'esperava un helicòpter de l'exèrcit amb ordres de detenir-lo quan aterrés, cosa que no semblava espantar-lo. "A mi no m'acovardeix això. Tinc la responsabilitat de governar i arribará per dialogar com a president electe dels hondurenys", ha afegit. Zelaya posteriorment, en una nova comunicació telefònica amb Telesur, confirmava que les autoritats aèries els havien denegat l'aterratge i els havien amenaçat de ser interceptats per avions de les Forces Aèries. Davant de la impossibilitat de trepitjar terra hondurenya, Zelaya comunicava en aquest mateix moment la seva intenció de viatjar a San Salvador per avaluar la situació juntament amb el secretari general de l'Organització d'Estats Americans (OEA), José Miguel Insulza, i els presidents de l'Equador, Rafael Correa, de l'Argentina, Cristina Fernández, i del Paraguai, Fernando Lugo.

Després d'una reunió de poc més d'una hora, cap a les 9.30 hores, compareixien davant dels mitjans al costat del president salvadorenc, Mauricio Funes. Zelaya ha titllat de criminals els dirigents del Govern colpista, als quals ha responsabilitzat de la mort de Murillo. "Una marxa pacífica ha estat reprimida a trets, han segat la vida d'un compatriota", ha indicat Zelaya durant la roda de premsa. "És un acte criminal que no pot quedar impune. Els criminals no poden dirigir un país", ha afegit.
Font: El Triangle