ENRIC PARDO ESCRIU A ELDIMONI.COM CONVIDAT PER L'AV SANTA EUGÈNIA Petits canvis per millorar el dia a dia

En temps de crisi és on cal esforçar-se més per progressar malgrat el pressupost minvi. Això val per a les empreses però també pels ajuntaments. Aquest ha estat l'exercici que hem intentat fer per millorar els serveis municipals de medi ambient al barri de Santa Eugènia.

Des del mes de març, una remodelació de les rutes de neteja viària ha permès una major presència d'escombriaires al barri. S'han escurçat alguns recorreguts de neteja per tal que es puguin fer amb més intensitat i s'han incrementat els serveis d'escombrat mecànic tant a Santa Eugènia com a Sant Narcís. La major part del barri té servei de dilluns a dissabte, i fins i tot, s'ha posat servei a la zona de la plaça del Barco els diumenges. Tot i això queden encara alguns punts negres, especialment als voltants d'alguns contenidors de residus. Per això, cal incidir també en la millora visual d'aquests punts.

Des del passat 15 de juny, els contenidors de matèria orgànica de tota la ciutat han doblat la freqüència de neteja que es fa amb maquinària i s'ha posat en marxa un raspallat manual per tal d'evitar l'aspecte que amb el calor solen prendre. També s'han substituït 34 nous contenidors de vidre, que venen preparats amb boca de bar, i que es completen amb el repartiment de cubells amb mecanisme elevador a tots els bars i restaurants de Santa Eugènia, Sant Narcís i Can Gibert del Pla, una millora que notaran especialment els comerços que produeixen molt vidre, ja que aquests permeten acoblar-se als nous contenidors i aixecar-los sense gairebé esforç. Aquesta ha estat una inversió negociada amb els fabricants d'envasos de vidre i que no ha costat ni un euro a l'Ajuntament. Com dèiem, en temps de crisi cal imaginació. També aprofitant algunes millores del contracte de recollida l'empresa concessionària substituirà 12 contenidors de paper del barri que estan en molt mal estat i alguns també d'envasos.

Equip d'educadors

El colofó d'aquests petits canvis vindrà a la tardor, amb la contractació d'un equip d'educadors que, mitjançant un pla d'ocupació subvencionat, es dedicaran a visitar als veïns que per manca d'informació o deixadesa abandonen mobles o no reciclen correctament. Aquests educadors s'integraran com un reforç dins el Pla Educació i Convivència (PEiC) que ja funciona al barri amb la participació dels veïns.

La jardineria urbana

Un altre dels aspectes que tenen incidència en l'espai públic és la jardineria urbana. A l'estiu les plagues de pugó als arbres solien omplir de resina les voreres. Els tractaments químics, a banda de la seva toxicitat, esdevenien a vegades autèntic boomerangs que provocaven encara una major virulència de la plaga. Per això hem exportat també a Santa Eugènia i a Sant Narcís l'experiència que vam iniciar l'any passat en altres punts de la ciutat de fer un control biològic d'aquestes plagues. La introducció de desenes de milers de marietes ha millorat la salut dels arbres i ha permès una important reducció de la seva afectació al carrer, i sense incrementar la despesa.

La col·laboració ciutadana

Amb tot, som conscients que hi ha punts que requereixen d'una atenció especial. És en aquesta tasca on la col·laboració ciutadana esdevé insubstituïble. Moltes persones ens envien, a través de la bústia d'avisos del web de l'Ajuntament, les seves opinions sobre petites coses que cal millorar i ens ajuda a detectar situacions anòmales que d'altra manera trigaríem més a detectar. Per això vull aprofitar per felicitar a totes les persones que dia a dia col·laboren fent arribar els seus avisos i encoratjar a les qui mai no han provat aquesta via a fer-ho amb el compromís de que tot avís s'atendrà i respondrà amb la màxima diligència.

Enric Pardo és regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona
Enric Pardo escriu a eldimoni.com convidat per l'Associació de Veïns Santa Eugènia


:: Informació complementària

> Dilluns (29 juny) es van presentar al barri de Sant Narcís les campanyes per a la recollida selectiva adreçades als establiments comercials i de restauració

:: GEMMA VILANOVA [ELS MIL I PICO DE L'IES SANTA EUGÈNIA]
> El treball de recerca de Gemma Vilanova sobre «El reciclatge a Can Gibert del Pla»