Noranta eurodiputats demanen a la UE més pressió contra Micheletti


Noranta eurodiputatts, principalment de grups d'esquerra, han signat una declaració en la qual condemnen el cop d'estat a Hondures i demanen a la UE que mantingui la pressió contra el nou règim suspenent tota cooperació amb ell i les facilitats comercials que gaudeix el país.
El text, elaborat a iniciativa dels eurodiputats espanyols Willy Meyer, del grup de l'Esquerra Unitària; Luis Yáñez, del grup Socialista; i Raül Romeva, del dels Verds, ha estat remès a la comissària europea de Relacions Exteriors, Benita Ferrero-Waldner.
En el document, els noranta parlamentaris exigeixen a la UE que mantingui la pressió sobre el govern de Roberto Micheletti a través de la suspensió de les negociacions per a l'acord d'associació amb Amèrica Central "mentre no es restableixi la democràcia a Hondures" i de la congelació de "tota cooperació i de les facilitats comercials SPG+".

La Comissió Europea va confirmar la seva decisió de congelar la transferència de 65,5 milions d'euros d'ajuda pressupostària directa al Govern hondureny després del fracàs de les gestions del governant costa-riqueny, Óscar Arias, per a trobar una solució a la crisi política.

En un comunicat, Meyer va confiar que la declaració sigui "una mesura de pressió més per a evitar el bany de sang a Hondures, que seria en tot cas responsabilitat del govern colpista". Romeva va considerar, mentre, "imperatiu que la UE insisteixi en la reinstauració de l'ordre constitucional per a preparar adequadament les eleccions de novembre de 2009, i que en cap cas la UE ha de reconèixer al govern colpista a fi d'evitar asseure un precedent que podria tenir tristes conseqüències per a la regió sencera".
A continuació adjunt el text sencer de la petició.

DECLARACIÓ D'EURODIPUTATS DEL PARLAMENT EUROPEU

Considerant que el passat 28 de juny l'exèrcit d'Hondures va donar un cop d'estat detenint i expulsant al seu President Manuel Zelaya

Considerant que l'endemà Roberto Micheletti s’autoproclamo president d'Hondures.

Condemnem enèrgicament el cop d'estat militar contra el President d'Hondures José Manuel Zelaya, així com la seva detenció i expulsió forçada del país, i la instauració d'un règim de facto.

Ens sumem a la comunitat internacional i els organismes internacionals com l'Organització d'Estats Americans en l'exigència de la restitució immediata de J.M. Zelaya com President electe d'Hondures i el restabliment de l'ordre democràtic i constitucional en el país

Declarem el no reconeixement ni acceptació de cap govern que intenti reemplaçar al democràticament electe a Hondures, rebutgem qualsevol atac a l'Estat de Dret Hondureny i exigim el respecte a l'ordre democràtic i constitucional i el restabliment de la llibertat de premsa i d'exercir oposició

Ens solidaritzem plenament amb les forces democràtiques d'Hondures que resisteixen i lluiten pacíficament pel restabliment de la democràcia i saludem la mediació del President de Costa Rica Óscar Arias amb la finalitat de trobar una solució pacífica de la situació.

Aprovem la suspensió de les negociacions de l'Acord d'Associació UE-Amèrica Central mentre no es restableixi la democràcia a Hondures, i exigim la suspensió cap al govern de facto de tota cooperació i de les facilitats comercials SPG+

Primeres signatures:
Willy Meyer
Luis Yáñez-*Barnuevo García
Raül Romeva i Roda