Diverses persones situades estratègicament al llarg de la zona comercial de l'eixample de Girona, totes amb una mateixa posició i cartells que coincidien en missatge i material evidencien que es tracta d'una xarxa organitzada. El segon tinent d'alcalde i regidor de Serveis Socials, Joan Olòriz, admet que han detectat la presència d'aquests grups organitzats i que intenten controlar a través de la Policia Municipal o de la detecció dels agents cívics.
Olòriz assenyala que l'increment del nombre d'aquestes bandes de pidolaires organitzades «es dóna per Fires i ara a l'estiu, aprofitant dos períodes en què la ciutat rep molts visitants». Pel que ha pogut comprovar l'àrea de Serveis Socials, es tracta de bandes que habitualment operen als municipis de l'àrea metropolitana i del cinturó de Barcelona, però que es desplacen a altres indrets si veuen possibilitat de treure més rendiment en situacions puntuals o dates amb més presència de turistes o visitants. Des del consistori s'ha detectat que la majoria d'aquestes persones que arriben a la ciutat a través d'un grup organitzat són de nacionalitat romanesa.
Preocupació amb nens
Olòriz assegura que una dels fets que més han perseguit és la presència i l'ús d'infants per pidolar a la ciutat. En aquest cas, els serveis actuaven de manera immediata i es posava en coneixement del departament d'Infància de la Generalitat perquè decidís el més convenient per a la criatura. El responsable de Serveis Socials admet sobre la mendicitat amb nens: «Ens preocupa molt, i per això ho controlem encara més.» En aquests mesos d'estiu, els captaires que es poden veure i que sembla que formin una banda organitzada solen ser homes i es reparteixen al llarg de la zona comercial de l'Eixample i part del Barri Vell.
No donar diners
El regidor de Serveis Socials fa una crida als ciutadans perquè no donin diners als captaires que trobin pel carrer. Olòriz entén que els ciutadans que els donen alguna cosa ho fan de bona fe, però posa en relleu: «Sovint d'aquells diners no se'n fan un bon ús, i des del consistori intentem dotar d'un pla de treball i reinserció social tots els indigents o captaires de la ciutat.» Aquestes persones se les sol portar al centre social la Sopa, sempre que es comprometin a deixar la dependència de l'alcohol o les drogues que tenen algunes. Si no es dóna diners també és més fàcil que les bandes organitzades no vinguin a Girona.
Font: El Punt