Greenpeace acusa Zapatero d'agenollar-se davant el lobby nuclear per la decisió sobre Garoña

Greenpeace deplora la decisió del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, de mantenir en funcionament 4 anys més la vella, deteriorada i perillosa central nuclear de Garoña (Burgos). Zapatero ha incomplert de forma clara el seu compromís electoral, programàtic i d'investidura d'abandonar l'energia nuclear, i ha donat un gran pas enrere en la consecució d'un model energètic sostenible, basat al 100% a les energies renovables i en l'eficiència energètica.

Segons l'organització, el Govern s'ha agenollat davant el lobby nuclear al concedir a la central un nou permís de funcionament per 4 anys. El Govern socialista i el propi President Zapatero havien reconegut que Garoña és una central amb problemes de seguretat, amortitzada i totalment prescindible. Encara més, el president s'ha desdit del que havia afirmat prèviament al Senat i al Congrés, i en alguns mitjans de comunicació, sobre el tancament de la central en 2011. "Al final, la cobdícia d'Iberdrola i Endesa, propietaris de la central, entestats a continuar el seu lucre amb una central vella i perillosa però totalment amortitzada, han pesat més sobre Zapatero i el seu Govern, que l'interès general de la societat", ha afirmat Juan López de Uralde, director executiu de Greenpeace. "Zapatero demostra així la seva falta de paraula i la seva incoherència". L'Executiu havia reconegut prèviament que el tancament de Garoña no suposaria cap problema en el subministrament d'electricitat. La seva contribució energètica és molt escassa (el 1,4% del total, en 2008) i està àmpliament compensada per l'aportació de les energies renovables (aquestes van aportar el 2007 un 23% del total de l'electricitat generada). De fet, Espanya va exportar el 2008 una quantitat d'electricitat equivalent a la produïda per tres centrals nuclears com la de Garoña. Amb aquesta deplorable decisió, el Govern també ha decidit seguir exposant a la població i al medi ambient al risc de patir un accident nuclear per part d'aquesta perillosa instal lació. L'organització recorda que Garoña és una central nuclear obsoleta, dissenyada als anys seixanta del segle passat, i inaugurada per Franco el 1971. És d'un tipus molt antic de reactor que està "fora de normativa". El deteriorament i envelliment del reactor de Garoña són molt evidents. En una clara demostració de l'esgotament de la seva vida útil, pateix des de fa anys un procés d'esquerdat múltiple per corrosió que afecta diversos components interns del vas del reactor, el cor de la central nuclear, i que no té solució. Per això se la coneix per la "central de les mil i una esquerdes". Zapatero ha fet oïdes sordes a les demandes de la ciutadania, en clara contradicció amb les seves repetides manifestacions. Nombroses organitzacions socials, ecologistes, sindicals, veïnals i polítiques reclamen des de fa anys el tancament de Garoña, petició feta també des d'institucions com el Parlament Basc, el Govern Basc i la Diputació Foral d'Àlaba, entre d'altres.


El diputat i portaveu d’IU-ICV al Congrés, Joan Herrera, ha qualificat avui de “decepció absoluta” la decisió de tancar Garoña el 2013 i no el 2011 tal com s’havia compromès el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, seguint el programa electoral del PSOE en les generals de 2008: “La decisió de tancar Garoña en 2013 és lamentable, és una farsa i suposa una gran decepció”, ha sentenciat Herrera.

“La decisió demostra incoherència i el que és pitjor, que Zapatero s’ha agenollat davant la indústria elèctrica i nuclear”, ha dit Herrera, que ha afegit que “avui el lobby nuclear està brindant amb cava perquè ha aconseguit el que volia: que una central obsoleta, antiga i amb poca potència segueixi funcionant més enllà de la seva vida útil”.