Generalitat i Estat segellen el traspàs de rodalies i d'inspecció de treball



La Comissió Bilateral Generalitat-Estat ha segellat aquest dimarts els traspassos de Rodalies i Inspecció de Treball, que estaran operatius l'1 de gener i l'1 de març del 2010, respectivament. Govern i Estat valoraran els recursos que acompanyen el traspàs de Rodalies a la Comissió d'Afers Econòmics abans del desembre del 2009. En matèria de Treball, 'executiu català assumirà 284 inspectors i personal administratiu del Ministeri de Treball. Els dos governs també han acordat la cessió de la titularitat de l'edifici on s'ubica l'observatori meteorològic al Turó de l'Home. El conseller Nadal ha assegurat que la Generalitat assumneix el 'repte' de la competència de Rodalies amb 'il·lusió' i 'compromís'.

Estat i Generalitat consideren que el d'aquest dimarts és el pas definitiu per a la transferència de Rodalies, tot i que els recursos que han d'acompanyar la transferència encara no s'han acordat. Aquesta negociació correspondrà a la Comissió Mixta d'Afers Econòmics, on participa la Conselleria d'Economia i el Ministeri de Foment, que hauran d'assolir un acord abans del desembre del 2009, en què el Govern signarà un conveni amb Renfe Operadora.

L'acord estableix que l'1 de gener del 2010 la Generalitat assumirà les competències de regulació, planificació, gestió, coordinació i inspecció dels serveis i les activitats de Rodalies, a més de la potestat tarifària. Segons el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, aquest dimarts ha començat 'el compte enrere' d'un traspàs 'molt important i complex' però 'alhora molt reclamat des de fa temps'.

Inspecció de Treball

El Govern començarà a exercir la competència l'1 de gener del 2010 coincidint amb l'aprovació per part del Parlament de l'Agència Catalana de la Inspecció de Treball, que és on aniran a parar tots els efectius del traspàs.

La Generalitat assumirà 284 inspectors, subinspectors i personal de suport que fins ara treballen per l'Estat, i es crearà un consorci paritari presidit per la Generalitat on s'articularan els sistemes comuns de cooperació, de manera que el servei de la Inspecció de Treball de la Generalitat serà 'més eficient' i el de l'Estat podrà seguir actuant en matèries com la Seguretat Social.