La Llei de Biodiversitat i espais naturals a debat


ICV-EUiA ha organitzat unes jornades participatives a Figueres per debatre la futura Llei de biodiversitat en les que ha convidat a les organitzacions ecologistes. La política de protecció del medi natural a Catalunya ha fet un salt qualitatiu en els darrers 5 anys. En una legislatura i mitja la coalició ha promogut a través de la seva participació en el Govern de la Generalitat tot un seguit d'actuacions que amplien notablement el grau de protecció dels espais naturals, especialment a les comarques de Girona

. L'aprovació dels espais que s'integren en la Xarxa natura 2000 de la UE, on a més dels PEIN, s'hi afegeixen espais emblemàtics com els rius Ter i Fluvià, la protecció de Pinya de Rosa a Blanes, l'ampliació del Parc dels Aiguamolls de l'Empordà, el parc natural de les Illes Medes, Montgrí i Baix Ter o la redacció del Pla Especial de l'Albera i l'Alta Garrotxa són algunes de les accions fetes o d'inminent culminació que dibuixen un panorama de protecció del territori nou i ple d'oportunitats. Abans de finalitzar la legislatura ICV ja ha anunciat que vol culminar també la reserva marina de les Illes Formigues, que impulsa el Ministeri de Medi Ambient i el futur Parc natural de les Gavarres.

Totes aquestes actuacions han estat avui objecte de debat amb les entitats dedicades a la conservació de la natura amb motiu d'unes jornades participatives per debatre la nova Llei de Biodiversitat de Catalunya. ICV veu en aquesta Llei la consolidació d'una trajectoria que no ha de tenir marxa enrera.

En la jornada s'han desgranat els 153 articles d'aquest projecte de Llei que té uns principis rectors ambiciosos. D'entrada la Llei estableix la "prevalença de la protecció ambiental sobre l'ordenació territorial i urbanística", aspecte que implica una involució respecte de com es planifica urbanísticament en l'actualitat. Un altre dels principis rectors estableix el principi prevenció i precaució, mitjançant el qual, la simple probabilitat d'un impacte té el mateix valor que el propi impacte. També desenvolupa el principi de que "qui contamina paga".

Entre els instruments per a millorar la protecció hi ha els catalegs d'espècies protegides o en extinció, les reserves naturals, els parcs naturals i d'altres actualitzacions de figures ja existents. Un dels més novedosos són els plans d'ordenació dels recursos naturals que poden ordenar per exemple les activitats socials i econòmiques que es desenvolupen dins d'un parc natural però també fora, en els pobles i ciutats que poden influir en la conservació del parc. Un altres dels instruments que inclou ha estat llargament reivindicat per les entitats conservacionistes, són els connectors ecològics, amb els quals es garanteix la permeabilitat entre espais naturals.

També el tema dels transgènics apareix en la Llei en un capítol destinat a la conservació de la biodiversitat genètica, el qual articula mesures per evitar la proliferació d'organismes genèticament modificats en el medi i protegeix les varietats cultivades tradicionalment a Catalunya.

A la Jornada hi ha participat la Directora General de Medi Natural i els tallers han estat moderats per Sergi Nuss i Raul Valls de la Factoria de la Sostenibilitat i del Centre per a la Sostenibilitat Territorial.