ICV-EUiA acusa els transgènics de ser profundament antidemocràtics perquè donen a uns pocs els beneficis dels graners del món


El grup parlamentari d´ICV-EUiA al Parlament de Catalunya ha votat aquest matí, en el Ple, en contra de les esmenes a la totalitat presentades per PSC, CiU i PP a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la prohibició del cultiu de transgènics, impulsada per la Plataforma `Som lo que Sembrem´ i recolzada per més de 100.000 signatures i diverses entitats. La ILP alerta dels possibles riscos sanitaris i ambientals d´aquests productes i demana que es declari Catalunya territori lliure de transgènics, identificar els productes en les etiquetes, investigar els efectes per a la salut dels organismes i establir sancions pels infractors.

El diputat d´ICV-EUiA i portaveu d´aquest grup en la Comissió parlamentària d´Agricultura, Ramaderia i Pesca, Francesc Pané, que ha intervingut en el debat en representació del seu grup, ha afirmat que permetre els organismes genèticament modificats (OGM) és permetre un “sistema vampirista” que beneficia només a uns pocs. En aquest sentit, el diputat ha declarat que “els transgènics són la màscara negra que oculta un rostre assedegat de guanys i uns ulls que no tenen compassió.”

Pané ha rebutjat que es mantingui el secretisme legal en els laboritaris que manipulen OGM, ja que concentren en poques mans la propietat de cada vegada més vegetals, els quals, a més, poden ser perjudicials per a la salut i per a la biodiversitat, tal i com alerta la ILP.

El responsable d´agricultura al seu grup parlamentari ha sostingut que “la modernitat passa per a posar l´ull sota el dubte rigorós dels OGM”, tal i com fan molts Parlaments europeus que ja han debatut sobre els OGM i han aplicat normes contra aquest productivisme agrari, i regions senceres d´Europa que es declaren lliures de transgènics. En aquest argument també s´ha recolzat Alexis Inglada, el membre de la Plataforma `Som lo que Sembrem´ que ha presentat la ILP en el Debat.

El diputat també ha manifestat que amb els trangènics “es produeix un empobriment programat i una ràpida aculturització de l´agricultura” ja què “es perden les llavors pròpies, fins i tot les híbrides i es perd part de la sobirania alimentària i nacional.”

Pané ha afirmat que, en contra del que diuen alguns que defensen els transgènics, el seu cultiu no acaba amb la pobresa. -I si no com és que a Amèrica Llatina i a Àsia, on es cultiven tants transgènics, encara hi ha tanta pobresa?- ha preguntat el diputat en la seva intervenció. Segons Pané, la pobresa s´elimina amb un repartiment just dels recursos i amb la transferència de tecnologia, “el que no fan les empreses que cultiven transgènics”.

Per a ICV-EUiA Catalunya no pot competir per quantitat sinó fomentant la qualitat i el valor afegit. El portaveu d´aquest ha recolzat la viabilitat de què Catalunya prescindeixi dels OGM si es pensa i es treballa en conseqüència.

Pané s´ha mostrat satisfet de què es promulguin ILP a Catalunya, pel repte democràtic que representen.

Les esmenes a la totalitat al text han estat aprovades amb 95 vots a favor, 35 en contra i una abstenció.

Diputats d´ICV-EUiA recolzen els defensors de la ILP

Els diputats d´ICV-EUiA, Jordi Miralles i Dolors Camats han sortit a recolzar diverses entitats que s´han manifestat en favor de la ILP davant del Parlament aquest matí. Entre aquestes entitats destaquen `Som lo que Sembrem´ i `DEMPEUS per la Salut Pública´, així com diverses persones promotores de la ILP sobre la Fibromiàlgia.