El PP boicoteja l'energia renovable espanyola als Estats Units




En aquest vídeo es pot veure l'entrevista que la cadena de televisió nord-americana Fox News van fer amb Gabriel Calzada, un economista de 37 anys, que ha elaborat un estudi que diu que el model de desenvolupament de les energies renovables a Espanya és catastròfic.

Segons 'Público', Calzada és un protegit d'Aznar i Aguirre vinculat a l'Institut Juan de Mariana (un centre adscrit a l'Universitat Juan Carlos I) i relacionat al 'lobby' petrolífer d'Exxon Mobil. L'estudi ha tingut un gran impacte als Estats Units, mitjançant els contactes de FAES (fundació que presideix J. M. Aznar). Més de 300 mitjans de comunicació el citen, encara que ha tingut poca repercussió a Espanya.

Obama havia esmentat la indústria verda espanyola com el paradigma a seguir; de fet, està en projecte invertir 100.000 milions de dòlars en el sector verd als Estats Units. Aquest estudi, però, ha estat un míssil contra la credibilitat de l'indústria espanyola d'energies renovables als Estats Units. 'Es tracta de destruir la imatge d'Espanya com a possible model verd i associar les energies renovables amb l'atur. La marca Espanya com a model verd ha quedat molt tocada. Obama ja no fa servir a Espanya com a referent', diu un consultor mediambiental, 'amb molts bons contactes a Washington', segons el mateix reportatge de 'Público'.

L'estudi diu que per cada lloc de treball creat en les energies renovables, es destrueixen 2,2 ocupacions en altres sectors. Durant l'entrevista, Calzada fins i tot culpa a les energies renovables de l'esclat de la 'bombolla espanyola' i diu que 'és molt difícil que els Estats Units vulguin aprendre com crear feina d'un país com Espanya'.

Espanya és actualment la tercera potència en energia eòlica i la segona en energia fotovoltaica a nivell mundial, a més, és pionera en energia termosolar, amb la primera central elèctrica comercial termosolar ANDASOL - 1.

La Fundació Ideas, del PSOE, ha redactat un 'contrainforme' per enviar-lo al Congrés dels Estats Units per contrarestar l'efecte de l'informe de Calzada.

Font: El Debat.cat