El tinent d'alcalde de Polítiques Socials, Joan Olóriz, anuncia la creació de botigues socials per afrontar els casos de pobresa extrema

La ciutat de Girona serà la primera ciutat que recuperarà els antics economats amb l'obertura a Pedret d'una botiga en què les famílies amb menys recursos puguin garantir l'accés a aliments bàsics i això els permeti aguantar el context de crisi. La botiga la impulsen l'Ajuntament de Girona, Càritas, la Creu Roja i el Banc d'Aliments, que es posarà en marxa després de l'estiu. Càritas s'encarregaria de la gestió de la nova botiga, on només podrien anar les famílies que obtinguessin el permís.

L'Ajuntament invertirà uns 26.000 euros per fer les obres. La regidoria ha hagut de treure els diners de diverses partides fent un pla de reducció de la despesa d'un 2%.

A més d'aquesta inversió en obres, l'Ajuntament també farà una aportació de 18.600 euros suplementaris per poder repartir més lots gratuïts a les persones que tenen problemes econòmics.

La situació de crisi econòmica ha provocat la reacció del teixit social i entitats com ara Càritas, Creu Roja, el Banc d'Aliments i l'Ajuntament de Girona estan ultimant un conveni que permetrà crear unes botigues a l'estil dels antics economats de grans empreses de fa anys. El regidor de Serveis Socials, Joan Olòriz, entén que la nova botiga «ha de donar resposta a la crisi i de manera conjuntural fins que se surti de la recessió».

Les entitats impulsores han comprovat en l'últim any un increment exponencial del nombre de famílies que tenen dificultats per garantir una alimentació correcta. Encara no se sap quin serà el sistema, però només hi accediran les famílies que tinguin el permís de les entitats impulsores i donarà serveis més enllà de l'àrea municipal de la ciutat. Els productes es trobaran a preu de cost i només hi haurà productes bàsics, com ara arrós, pasta, llet o oli.

En les setmanes vinents començaran les obres en uns locals municipals de Pedret, i Olòriz preveu que estiguin acabades i a punt per obrir entre el setembre i l'octubre. Encara s'ha de decidir si els usuaris podran pagar a terminis o amb el sistema de copagament. Olòriz considera que el recurs és «imprescindible» perquè ara s'entreguen 400 lots gratuïts de menjar a famílies necessitades. Càritas negocia amb Caixa Girona, la Generalitat i la Diputació perquè aquest model de botigues es pugui estendre a més municipis de les comarques gironines.

1.800 sense atur, al març

Aquest economat que es pretén obrir a Girona estarà en marxa després de l'estiu, i és que es vol avançar a un fet que es produirà al març del 2010. Amb les dades de què disposa l'Ajuntament es calcula que fins a 1.800 ciutadans de Girona es quedaran a partir d'aquell moment sense atur. Això suposa un perill evident: que la bossa de pobresa a la ciutat vagi a l'alça si un nombre tan important de ciutadans es queda sense cap mena de prestació econòmica i amb unes despeses de pis, hipoteca i aliments. Olòriz considera que la nova botiga amb productes a preus de cost «ha de servir per parar el cop» i evitar que aquestes famílies passin a engruixir la bossa de pobresa extrema o mitjana de la ciutat.