ICV-EUiA es compromet a lluitar per la regularització a Europa del dret a morir dignament

El cap de llista d’ICV-EUiA a les europees, Raül Romeva, ha proposat avui dues Directives “per avançar en l’Europa social”. Per una banda, Romeva s’ha compromès a impulsar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) a escala europea per recollir 1 milió de signatures que ajudin a portar el debat de la mort digna al Parlament Europeu. Romeva també s’ha compromès a treballar per elaborar una Directiva que estableixi que les pensions de tots els països de la UE estiguin per sobre del Salari Mínim Interprofessional.

Aquests dos compromisos del candidat ecosocialista els ha anunciat durant la seva visita aquest matí a la Fundació Hospital de Mataró on s’ha reunit amb col.lectius que treballen en la protecció social, amb atenció especial a la pobresa, la gestió de les pensions i l’eutanàsia. “És inacceptable una Europa de desigualtats”, ha criticat Romeva, que ha afegit que “aquest dèficit de l’Europa social justifica un canvi de colors i de lideratges a la UE el pròxim 7 de juny”.

Romeva, que ha reclamat que la UE assumeixi com a tema central la lluita contra la pobresa –“és inacceptable que 76 milions de ciutadans i ciutadanes de la UE visquin per sota de llindar de la pobresa”, ha dit-, ha proposat promoure l’homogeneïtzació progressiva de les polítiques socials al si de la UE, incrementar la dotació del Fons Social Europeu i incloure en els pròxims Tractats de la Unió clàusules socials per afavorir la necessària convergència de despesa pública en polítiques socials.

En relació amb les pensions públiques, Romeva ha reclamat elaborar una Directiva perquè cap pensió de cap país de la UE estigui per sota del Salari Mínim Interprofessional del país i l’obligació d’assegurar la seva viabilitat pública. “ICV-EUiA s’oposarà a qualsevol proposta de privatització de les pensions”, ha assegurat Romeva.

Romeva també s’ha compromès amb les organitzacions amb què s’ha reunit a situar l’eutanàsia en “l’agenda política europea” perquè segons el candidat ecosocialista “cal establir marcs que permetin optar d’una manera lliure i amb totes les garanties que no serà perseguit ni per la persona ni per l’entorn a decidir unilateralment amb la pròpia vida”.

Directiva europea emissions CO2
D’altra banda, Romeva, ha demanat als seus socis del Govern més "coherència" ja que quan la seva formació s'oposa a qüestions com el pla d'ajudes al motor o la Llei d'Educació de Catalunya el que fa és “complir amb el pla de govern de l'Entesa signat amb PSC i ERC”.
Romeva, que ha estat acompanyat pel diputat d’ICV al Parlament, Salvador Milà, ha recordat que hi ha una Directiva europea que recomana tendir abans del 2015 cap a vehicles que no superin l’emissió de 120 grams de CO2 per quilòmetre i ha defensat la postura en contra d’ICV per les ajudes del Govern català a la compra de vehicles de gamma alta de fins a 50.000 euros i que emeten 149 grams de CO2: “Nosaltres no ens hem mogut i hem estat coherents”.