El Congrés dels Diputats aprova propostes d´ICV-EUiA sobre prestacions socials als desocupats i sobre rodalies i habitatge

En el debat i votació d´ahir al Congrés dels Diputats de les resolucions emanades, la setmana passada, del Debat sobre l´Estat de la Nació, es va aprovar una proposta de resolució d´ICV-EUiA sobre la protecció social de la desocupació i vuit esmenes sobre rodalies, l´inembargabilitat en cas d´execució hipotecària, habitatge, fiscalitat verda, medi ambient i l´ús de les llengües cooficials a l´Administració de Justícia.

Pel que fa a l´esmena d´ICV-EUIA sobre inembargabilitat, aquesta estableix l´ampliació del criteri d´inembargabilitat, pel que s´augmenta el llistó d´ingressos inembargables en cas d´execució hipotecària quan la persona embargada conviu amb altres persones amb les quals està unida per matrimoni, unió estable de parella o parentesc. També s´impedeix que s´embargui l´import que, excedeixi el SMI, i no superi la meitat del nou SMI, per a cada membre del nucli familiar que no disposi d´ingressos propis regulars, salari o pensió.

Respecte a la millora de les rodalies a Catalunya, l´esmena d´ICV-EUiA a la resolució sobre Infraestructures i Movilitat Sostenible, que s´ha aprovat, insta el Govern a millorar el Pla de Rodalies amb les quadruplicacions de vies als accessos de Barcelona, la realització del projecte de línia orbital ferroviària que ha d´unir les ciutats de la corona metropolitana, entre Mataró i Vilanova i la Geltrú, i a presentar, abans de sis mesos, la proposta d´ampliació dels serveis ferroviaris convencionals en els entorns metropolitans de Lleida, Tarragona, Manresa i Girona. L´emena també estableix que es dissenyi una xarxa de serveis “Intercity” basada en un esquema en estrella amb ràdio sobre els eixos de Tortosa-Tarragona, Reus-Tarragona-Barcelona i Figueres-Girona-Barcelona.

Una altra resolució aprovada ahir al Congrés amb l´esmena d´ICV-EUiA recull que l´estalvi fiscal per la supressió de la deducció per adquisició de l´habitatge habitual prevista en la llei de l´IRPF es destinarà a polítiques d´inversió pública directa en matèria de sòl i habitatge.

El diputat d´ICV-EUiA al Congrés dels Diputats, Joan Herrera, va declarar ahir que “lamenta que el PSOE no hagi acceptat les esmenes d´ICV-EUiA que demanen que s´augmenti la fiscalitat a les rendes més altes i que es compleixi amb Catalunya.

D´altra banda, ICV-EUiA va aconseguir ahir que el PSOE retirés l´esmena a la resoució de reforma del maercat laboral que havia pactat amb CiU. Segons el diputat d´ICV-EUiA és una contradicció que el PSOE pacti la reforma del mercat laboral, a dues bandes -amb ICV-EUiA d´una banda i amb CiU, de l´altra- que defensen interessos oposats. Davant d´aquesta actitud del PSOE a l´hora de negociar. Herrera va declarar que haurà de ser “exigent, caut i escèptic per a què el Govern compleixi amb les resolucions aprovades ahir”. Pel que fa a la proposta de reforma del mercat laboral, Herrera la va etiquetar de “pròxima a la CEOE”.